Mainos

Rovaniemi vähentää väkeä

Rovaniemi tasapainottaa talouttaan leikkaamalla reippaasti henkilöstövahvuuttaan seuraavien kolmen vuoden aikana. 40 miljoonan markan säästötavoite merkitsee lähtöpasseja 150-200 työntekijälle. Kaupungin palveluksessa on nyt 1735 työntekijää ja lisäksi erilaisissa tilapäisissä työsuhteissa noin 500 ihmistä.

Talvinen Rovaniemi

Nyt on käsillä henkilöstömenojen "uusasemointi", kaupunginhallituksen puheenjohtaja Martti Ruokamo ilmaisi taiten maanantaina julkistetun konsulttiselvityksen keskeisen sanoman. Uusasemoinnilla lähetetään työntekijöitä eläkkeelle paikkoja täyttämättä, vähennetään määräaikaisten osuutta ja lopetetaan työllisyysvaroin palkattujen käyttö. Osa karsinnasta kohdistuu myös vakituiseen henkilöstöön. Vähennettävä väkimäärä ja karsinnan kohdentuminen alkaa tarkentua vasta ensi vuoden puolella.

Alkuvuodesta hallintokunnat joutuvat pohtimaan, mitä on leikattavissa. Sen jälkeen ratkaisut etenevät päättäviin elimiin. Henkilöstöä edustavat ammattijärjestöt ja luottamusmiehet antoivat maanantaina yhteisen julkilausuman, jossa todetaan, etteivät konsultin valitsemat keinot tuo toivottuja säästöjä. Vähennykset eivät myöskään jakaudu tasapuolisesti. Johtotasoon ei ole kajottu lainkaan, vaan karsinta kohdistuu suorittavaan portaaseen. Julkilausumassa epäillään vahvasti niin ikään konsultin tarjoamaa ostopalvelujen voimakasta lisäämistä. Säästötavoitteesta 20-30 miljoonaa markkaa lankeaa henkilöstön osalle.

Osa tavoitteesta toteutettiin jo nostamalla tuloveroprosentti ensi vuodeksi 19:ään. Luvassa on myös maksukorotuksia. Karsinnan lisäksi konsulttiselvitys sisältää useita kehittämistoimia talouden tervehdyttämiseksi. Rovaniemen tilaaman konsulttiselvityksen on tehnyt helsinkiläinen Efektia Oy. Kaupungin pahimpia ongelmia on yli 20 prosentin työttömyysaste, joka on näivettänyt tulokertymää.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.