Rovaniemeläinen yrittäjä katsoi kännykästä reaaliajassa, miten hänen elämäntyönsä tuhoutui tulipalossa: "Itku tuli"

Rovaniemeläinen Kari Rautionaho avasi kuun alussa uuden akkuliikkeen Tampereelle. Suomen akut -yrityksen toimitusjohtajan tarkoituksena oli viettää koko huhtikuu Tampereella auttamassa uuden liikkeen käynnistämisessä.

Viime torstaina suunnitelmat muuttuivat. Rautionaho sai kuulla, että hänen elämäntyönsä Rovaniemellä on tuhoutumassa.

Torstai-iltana Kari Rautionaho sai puhelun vartiointiliikkeeltä Tampereelle. Puhelimessa kerrottiin, että Rovaniemen liikkeeltä on tullut jonkinlainen hälytys. Rautionahon yrityksellä on liikkeitä ympäri Suomea, mutta hänen kotipaikkansa on Rovaniemi.

– Ensinhän luulin, että sinne on joku vain murtautunut.

Rautionaho pystyy katsomaan liikkeen valvontakamerakuvia kännykästä, joten hän avasi kamerat ja alkoi tutkia kuvia. Varasto näytti normaalilta, toimisto näytti normaalilta, ei missään jälkiä varkaasta.

Sitten Rautionaho avasi reaaliaikaisen videoyhteyden. Kuvan alareunasta nousi hieman savua. Rautionaho huusi hädissään vaimon katsomaan kuvaa ja soitti hätäkeskukseen.

Keskuksesta kysyttiin, näkyykö kuvissa liekkejä. Rautionaho avasi reaaliaikaisen kuvayhteyden uudestaan ja nyt savua oli jo paljon. Liekit iskivät kuvassa voimalla. Sitten yhteys katkesi.

– Minä etsin rosvoa, mutta tulikin palo.

Uneton junamatka Rovaniemelle

Rautionaho päätti, että hänen on heti lähdettävä kotiin Rovaniemelle. Akkuyrityksessä työskentelevä vaimo Mari Rautionaho lähti mukaan. Juna Tampereelta Lappiin aloitti yli kahdeksantuntisen matkansa puoli kolmelta yöllä.

– En nukkunut hetkeäkään. Mietin, ja olin lyötynä. Ajattelin, ettei ole mahdollista, että tällaista sattuu.

Aamuyhdeltätoista juna oli perillä. Rautionaho matkusti suoraan liikkeelleen. Palo oli sammutettu, eikä pelastuslaitos ollut enää paikalla. Savua nousi ilmaan, ja ympärillä hehkui lämpö. Tuhansittain akkuja ja paristoja oli tuhoutunut.

– Itku tuli, Rautionaho sanoo ääni särkyen.

Uusi liike ja katse tulevaan

Yrityksen kasvu on ollut Kari Rautionaholle tärkeä asia. Hän on työskennellyt perheyrityksessä 20 vuotta, mutta kaikkiaan yrityksen historia on 60-vuotinen.

Yritys on tähdännyt Suomen johtavaksi akkutoimijaksi. Käytännössä firma tuo akkuja maahan ja myy niitä tukkuliikkeisiin ja kuluttajakauppaan. Rautionaholle liiketoiminta on ylpeydenaihe.

– Se on ollut itselle hirveän tärkeä. En ole koskaan ollut rahanahne, vaan olen tehnyt tätä siksi, että haluan katsoa, mihin minä pystyn.

Palo tuhosi laajan varaston, joka on ollut toiminnan perusta. Rautionaho ei kuitenkaan aio luovuttaa. Hän aikoo jatkaa toimintaa ja rakentaa palaneen liikkeen tilalle uuden. Vakuutukset olivat kunnossa, eli miljoonavahingot pitäisi saada korvattua.

Tukena uuden rakentamisessa ovat vaimo ja yrityksen työntekijät.

– Olemme tällä hetkellä Rovaniemellä ja täällä meidän pitää ollakin, että saamme homman käyntiin.

Palon syttymissyy on toistaiseksi epäselvä. Rautionahon tilanteesta kertoi aiemmin Lapin Kansa.

Juttua muokattu 17.4. kello 13.24. Korjattu arvio yli puolen miljoonan vahingoista miljoonavahingoiksi.

Lue myös:

    Uusimmat