Liekkimeri lähes tuhosi mikkeliläisen Esan arvoautokokoelman – koti paloi, mutta harvinaiset menopelit saatiin pelastettua

Tulipalo tuhosi omakotitalon Mikkelissä – Pelastuslaitos onnistui pelastamaan arvoauto kokoelman 0:38
Katso videolta, millaista tuhoa tulipalo aiheutti mikkeliläisen Esa Lampisen entiseksi muuttuneessa kodissa.

Tuli uhkasi mikkeliläisen Esa Lampisen keräilyautoja, mutta pelastuslaitos onnistui estämään niiden palon. Liekit kuitenkin tuhosivat mihen kodin täysin.

Tuli pääsi irti tiistain ja keskiviikon välisenä yönä Mikkelin Anttolassa toistaiseksi tuntemattomasta syystä. Palossa tuhoutui tyhjillään ollut suurikokoinen omakotitalo, jonka katto muun muassa sortui.

Omakotitalon vieressä oli niin sanotusti saman katon alla autorakennus, jossa oli toistakymmentä arvokasta autoa. Pelastuslaitoksen saapuessa paikalle omakotitalo oli jo tulessa, mutta palo saatiin rajattua niin, että autorakennus pelastui. Vaikka autot eivät palaneet, on esimerkiksi tulipalon lämpö saattanut vahingoittaa niitä.

Talossa asunut, palohetkellä muualla ollut Esa Lampinen on onnellinen siitä, että hänen kokoelmansa pelastettiin tulelta.

– Pelastuslaitokselle iso kiitos siitä, että autot pelastuivat, hän kertoo MTV Uutisille.

Vaarassa oli satojen tuhansien autot

Lampinen on pitkän linjan autoharrastaja, jonka kokoelma on mittava.

Kodin yhteydessä olevassa autokatoksessa oli säilössä lukuisia Renault- ja Alfa Romeo -merkkisiä autoja, kuten, Alfa Romeo Spider Pisa, "juustohöylänä" tunnettu Alfa Romeo Bertone Coupé ja Alfa Romeo GTV6 -autot.

Yhteensä kodin yhteydessä oli säilössä reippaasti toistakymmentä autoa.

Vaikka kokoelman kruununjalokiviä, kuten vuosimallin 1970 Dodge Challenger RT, oli viety säilöön muualle, oli jäljelle jääneiden autojen arvo mittava.

 – Puhutaan sadoista tuhansista euroista, Lampinen arvioi autojen arvoa.

Lampisen autoharrastus ei ole rajoittunut vain itse autoihin, ja palossa tuhoutui niihin liittyvää omaisuutta. Esimerkiksi vuosien varrella kerätyt korjaamokäsikirjat eivät palosta selvinneet.

"Liekit nuolivat auton reunaa"

Pelastuslaitos kertoi keskiviikkona MTV Uutisille, että autoja jouduttiin pelastamaan myös aktiivisella pelastustyöllä.

– Liekit nuolivat yhden huomattavan arvokkaan auton reunaa, kun pääsimme paikalle. Suojasimme autoa vesisuihkulla ja vedimme sen turvaan, palomestari Eero Aho Mikkelin pelastuslaitokselta sanoi tapahtuneen jälkeen.

Lampinen kertoo, että pelastuslaitos kertoi luultavasti pihan latauspistokkeessa olleesta Audi e-tron GT -sähköautosta. Autoon ei tullut ulkoisia vaurioita, mutta se on voinut saada lämpövauriota, jotka tekevät siitä käyttökelvottoman. Myös auton akusto on saattanut vaurioitua.

Kokoelmassa kolmisenkymmentä autoa

Lampisen kokoelmaan kuuluu yhteensä kolmisenkymmentä nelipyöräistä. Harrastukseen on laitettu isot rahat kiinni, ja siksi autojen pelastuminen liekeiltä ilahduttaa.

– Uskomaton kyllä, että autot säilyivät. Yhtäkin niistä on laitettu parikymmentä vuotta, Lampinen kertoo.

Täysin suojattu autojen tulevaisuus ei vielä ole, sillä katos ei ole paljon jäljiltä tukevimmassa mahdollisessa kunnossa.

– Pitäisi varmaan käydä pelastamassa, kunhan nyt itse toipuu tästä.

Katto romahtanut, vettä polveen asti

Palo tuottaa muutakin harmia, sillä Lampisen yritysten kotitoimistossa paloi monenlaista niiden toimintaan liittyvää, laskuista lähtien.

– Varmaan kaikki toivovat, että laskut palavat, Lampinen heittää huulta ikävien tapahtumien keskellä.

Lampinen ollut vielä keskiviikkoiltapäivällä pystynyt käymään tutustumassa kotinsa raunioihin, vaan kertoo tilanteesta paikalta saamiensa valokuvien ja kertomusten pohjalta. Hän ei osaa arvata palon syttymissyytä, jota pelastuslaitos ja poliisi tällä hetkellä tutkivat.

– Ihmettelen kyllä mistä se on syttynyt. Kuvista ei osaa sanoa, mistä ihmeestä se on lähtenyt.

Lampisen käsitys on, että hänen kotinsa toinen kerros on täysin tuhoutunut ja alakerrassa on vettä polveen asti.

Tulipalossa "olisi voinut käydä miten vaan"

Lampisen onni on, että hänellä on kakkosasunto, jossa voi nukkua yönsä. Palossa tuhoutuneita muistoesineitä ja omaisuutta se ei kuitenkaan tuo takaisin.

– Onneksi on olemassa kakkoskoti, mutta kyllähän siellä meni rakkaita muistoja, joita 60 ikävuoteen on mahtunut.

Lampinen kiittää vakuutusyhtiötä siitä, että sieltä rauhoiteltiin, että hänellä ei ole syytä huoleen. Eteenpäin on helpompi jatkaa, kun on saanut rauhoittavia vastauksia. Hän luonnehtii kotivakuutustaan laajaksi.

– Katsotaan, mihin se riittää.

Vaikka materiaaliset menetykset ovat suuria ja moni muisto menetetty, on Lampisesta syytä keskittyä olennaisimpaan.

– Pitää vain muistaa, ettei tullut henkilövahinkoja. Olisi voinut käydä miten vaan, hän sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat