Päivi oli koristellut kotiaan joulun juhlia varten – sitten tuli puhelu, joka muutti kaiken: "Vain vaatteet jäivät päälle"

Päivi oli koristellut kotiaan joulukuun juhlia varten – sitten tuli puhelu, joka muutti kaiken:"Vain vaatteet jäivät päälle" 0:34

Kemiläispariskunnan koti paloi juuri ennen Suomen satavuotisjuhlaa. Samalla tuhkaksi muuttuivat kaikki rakkaat muistot – päälle jäivät vain vaatteet. Sydämellinen lähipiiri auttoi kotinsa menettäneet jaloilleen, ja tänä vuonna he pääsevät viettämään joulua palaneen kodin tilalle rakennettuun taloon.

Päivä oli 4.12.2017. Kemiläinen Päivi Kallio, 59, oli puoliltapäivin lähtenyt miehensä kanssa kotoaan itsenäisen Suomen satavuotisjuhliin.

Juhlan vuoksi Päivi miehineen laittoi puhelimensa äänettömälle.

– Olimme autuaan tietämättöminä kaikesta, mitä tapahtui. Sitten aloin ottaa kuvia siinä ja näin, kuinka puhelimeni soi, Päivi muistelee.

Soittaja oli veljenpoika, joka kysyi, kenenköhän talo palaa Päivin asuinalueella.

– Vastasin, ettei se varmaan meidän ole, meillä on hälytysjärjestelmäkin siinä.

Puhelun lopetettuaan Päivi sanoi asiasta miehelleen. Puoliso huomasi saaneensa useita puheluita, joista yksi oli tuntemattomasta numerosta. Hälytysjärjestelmän tuottaman yrityksen työntekijä oli yrittänyt tavoitella.

Palava talo oli Päivin koti.

Toivoa oli viimeiseen asti 

Päivi kertoo, että tilanne oli shokeeraava. Väkeä täynnä olevasta juhlasta tuntui olevan mahdotonta päästä pois. Parinkymmenen kilometrin ajomatka juhlapaikalta kotiin ajettiin rajoituksista liiemmin piittaamatta.

Perille päästyään Päivi miehineen huomasi, että heidän koko kotikatunsa oltiin pantu poikki. Paikalla oli paloautoja ja ambulansseja.

Päivin piti miehineen todistaa henkilöllisyytensä ja näyttää auton rekisteriote, jotta he pääsivät näkemään hiljalleen tuhkaksi muuttuvan kotinsa.

– Yläkerta oli ihan ilmiliekeissä. Palokunta sai osan palosta sammumaan, ja minussa heräsi pieni toivonkipinä vielä siinä. Tietenkin sitä toivoo viimeiseen asti, Päivi huokaisee.

Toivonkipinät saivat väistyä palopesäkkeiden tieltä. Palomies tarttui moottorisahaan, jolla teki reiän kodinhoitohuoneeseen. Siellä sijaitsi talon lämmitysjärjestelmä, josta palo oli saanut alkunsa.

Eletyn elämän muistot paloivat poroksi 

Päivi ei miehineen ehtinyt pelastaa palavasta kodistaan juuri mitään.

– Kaikki meni. Kyllä voi sanoa, että vain vaatteet jäivät päälle.

Päivin ääni särkyy, kun hän kertoo kaikista rakkaista muistoista, jotka paloivat tuona joulukuun päivänä.

Erityisen musertavalta tuntui eletyn elämän tallentaneiden valokuvien menettäminen. Tuli nieli kuvat edesmenneistä isovanhemmista, lapsista, lapsenlapsista.

– Ja tietenkin kaikki rakkaat esineet. Jälkeenpäin on huomannut, että tätä materiaahan saa, Päivi toteaa.

Onni onnettomuudessa oli, että tulipalossa ei menetetty henkiä.

Joulua kohti perheen tuella 

Koti-ihmiseksi tunnustautuva Päivi oli juuri ennen tulipaloa koristellut pihaansa itsenäisyyspäivää ja joulua ajatellen.

Nyt itsenäisyyspäivän juhlinta ei tuntunut enää juhlimisen arvoiselta. Suomen satavuotisjuhla menetti merkityksensä henkilökohtaisen tragedian vuoksi.

– Tuntui, että aika pysähtyi siihen.

Lapset ja lapsenlapset toivat kuitenkin valoa Päivin ja hänen miehensä elämään.

Valopilkkuna synkässä loppuvuodessa toimi myös miehen vanha kotipaikka, jonka hänen veljensä oli ostanut. Tarkoitus oli laittaa talo myyntiin tai vuokralle, mutta nyt se saisi toimia kotinsa menettäneiden Päivin ja hänen miehensä väliaikaisena kotina.

Joulua kohti edettiin perheen tuen voimin.

Ystävä laittoi keräyksen pystyyn 

Perheen lisäksi tukea ovat antaneet ystävät.

– Oikein hyvä kaveri laittoi heti paloa seuraavana päivänä keräyksen pystyyn meitä varten, Päivi kertoo.

Keräykseen ottivat osaa kaupat ja yksityishenkilöt. Yhteensä keräyksen ansiosta varoja kertyi suunnilleen 3000 euron edestä.

– Olimme yllättyneitä ja otettuja, että välitetään tänäkin päivänä.

Päivi kertoo olevansa keräyksen alullepanijalle ikuisesti kiitollinen vaivannäöstä.

"Tehnyt nöyräksi elämälle" 

Kodin palaminen ei ole ollut Päivin elämän ainoa takapakki. Syövän sairastanut ja läheisiä elämän edetessä menettänyt nainen kertoo olevansa jokaisesta päivästään kiitollinen.

– Kyllä se on tehnyt nöyräksi elämälle, että joka päivästä täytyy olla kiitollinen.

Päivi kuitenkin uskoo, että elämä kantaa, vaikka kulunut vuosi on ollut tunteiden aaltoa.

– Kyllä tämä tästä vielä, vaikka joutuu ihan puhtaalta pöydältä aloittamaan.

Välillä Päivi etsii jotain tarvitsemaansa esinettä, jonka muistaa omistavansa. Sitten hän tajuaakin, ettei sitä enää ole olemassakaan.

Tunnetta helpottaa se, että tänä vuonna Päivi pääsee viettämään joulua palaneen kotinsa tilalle rakennettuun taloon. Loppusuoralla oleva remontti valmistuu marraskuun loppuun mennessä.

– Koko ajan odottaa sitä, että pääsee takaisin kotiin.

Kritiikkiä hälytysjärjestelmästä 

Tosin kyllä Päivi myöntää katkeruudenkin tunteita. Hänen kodissaan oli erään yrityksen tarjoama hälytysjärjestelmä, josta ei ollut avun hiventä.

– Heillä ei ole mitään vastuuta mistään, kun tapahtuu jotakin.

Hälytysjärjestelmä ei ole esimerkiksi vaikuttanut vakuutuksien hintaan.

Lisäksi hälytysjärjestelmän tuottaneen yrityksen toiminta hälytyksen sattuessa kismittää. Kun Päivi oli miehineen juhlimassa kotinsa palaessa Suomen itsenäisyyttä, yksi heille soittaneista oli yrityksen työntekijä.

Yrityksen vartija oli kuitenkin vasta puolen tunnin päästä hälytyksen saannista käynyt todentamassa tulipalon. Naapuri ehti tässä ajassa ilmoittaa palosta ensin.

– Jos ei saa henkilöitä kiinni, niin kyllä silloin pitäisi alkaa hälytyskellot soimaan. Ne henkilöt voivat olla siellä vaikka jo häkämyrkytyksessä, Päivi sanoo.

Puoli tuntia on tulipalossa pitkä aika. Sen Päivi sai todeta henkilökohtaisesti.

Lue myös:

    Uusimmat