Roni ja kumppanit näkivät pyörän ja pelastivat kylmyyden kangistaman vanhan miehen tulvivasta ojasta – "Sanoja miehen suusta ei enää tullut, hän vain piti puunoksasta kiinni"

Ojaan kaatuneen miehen kasvot olivat jo siniset, kun Roni Collin ja muut auttajat löysivät hänet veden varasta.

Roni Collin oli maanantaina iltapäivällä puolisonsa Saara Lavosen kanssa matkalla kotiinsa Porvoon Sikosaareen, kun hän näki tulvivassa ojassa polkupyörän.

Collinin kotiin johtava Sikosaarentie on tulvinut tänä talvena useaan otteeseen.

– Tiellä oli nytkin parikymmentä senttiä vettä. Ojassa makaava polkupyörä herätti huomioni. Pysähdyin ja kun katsoin tarkemmin, niin näin muutaman metrin päässä veden varaan joutuneen vanhemman mieshenkilön, Collin kertoo tapahtuneesta.

Kyseessä oli tuttu mies, sillä sekä Collin että hengenvaarassa ollut henkilö ajavat kyseistä tietä päivittäin.

– Yleensä moikkaamme, kun tapaamme, Collin sanoo.

Tällä kertaa kohtaaminen sattui vakavissa merkeissä, sillä mies oli kaulaansa myöten kylmässä vedessä ja kasvot olivat jo siniset.

– Hän ei olisi päässyt vedestä pois omin voimin. Sanoja miehen suusta ei enää tullut, vaan hän vain piti puunoksasta kiinni. Veden lämpötila ei voinut olla montaa astetta plussalla, Collin arvioi.

"Adrenaliinin voimalla"

Pian paikalle pysähtyi myös pakettiauto, jossa oli rakennusmiehiä. Auttamaan kokoontunut nelikko kävi tuumasta toimeen.

Ensimmäisenä hyytävään veteen ryntäsi Collin.

– Siinä sai tosissaan tsempata. Vedimme häntä vedestä ylös adrenaliinin voimalla. Ensin kiskoimme hänet ojanpenkan päälle ja siitä pakettiautoon, Collin kertaa pelastusoperaation vaiheita.

Porukan tilaama ambulanssi oli jo tulossa. Porvoon sairaala oli noin kilometrin päässä, josta ensiapu saapui paikalle Collinin arvion mukaan noin kymmenessä minuutissa. Matka-aikaa lyhensi vielä se, että auttajat ajoivat pakettiautolla ambulanssia vastaan.

"Kuulemma jo paranemaan päin"

Kun mies oli saatu ulos kylmästä vedestä, riisuivat he palelevalta vanhukselta märät vaatteet.

– Se oli tietenkin aika hankalaa. Rakennusmiehillä oli varavaatteita mukana ja minulla oli koirien pyyhkeitä. Niiden avulla kuivasimme hänet ja saimme edes vähän lämmintä päälle, Collin kertoo.

Vielä tässäkään vaiheessa ojasta naarattu mies ei saanut sanaa suustaan. Collinilla ei ole tietoa, miten tuttu mies oli veden varaan joutunut, mutta hän epäilee pyöräilijän kaatuneen. Tulviva vesi tuo tielle risuja ja peittää katalat kuopat.

– Hän sai keuhkokuumeen, mutta on kuulemma jo paranemaan päin, Collin kuuli pelastamansa miehen naapurilta.

Collin ei nosta itseään tai muita auttajia jalustalle.

– En sitten halua, että tästä tehdään mitään sankaritarinaa. Onneksi satuttiin olemaan porukalla auttamassa, Roni Collin toteaa.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Uusimaa-lehti

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Uutiset Liveen tehdään huoltotoimenpiteita tänään maanantaina klo 12.00-14.00, jolloin katselussa voi olla häiriöitä. Pahoittelut.