Jussin aamukahvihetki merenrannalla muuttui hyiseksi operaatioksi – avunhuuto paljasti merihätään joutuneen: "Hän olisi kuollut ilman minua"

0:32
Jussi istui autossa, kun kuuli avunhuudon – katso videolta, miten tapahtumat etenivät.

Hän olisi kuollut ilman minua, yhä adrenaliinihöyryissä oleva Jussi Rinne vastaa puheluun Raumalta.

Vappuaattona 46 vuotta täyttänyt Jussi Rinne oli kaikessa rauhassa aamukahvilla autossaan Mudaistentien päässä alueella, jota raumalaiset kutsivat Maanpäänokaksi. Hän oli ajanut ennen aamukahdeksaa meren rantaan nauttiakseen auringosta ja luonnon kauneudesta.

– Siinä kuuntelin musiikkia ja lueskelin uutisia. Normaalisti vain olen autossa, koska merituuli on kylmä, mutta nyt jostain syystä avasin ikkunan.

– Isän kanssa oli puhuttu pikkuisen aiemmin puhelimessa ja sovittu tapaaminen koronatyyliin. Siinä odottelin, istuskelin ja jatkoin aamukahvin juomista. Aukaisin ikkunaa hieman enemmän ja sieltä kuului vaimea "apua", Rinne kertaa matkien tukahtuneella äänellä kuulunutta hätähuutoa.

Mies oli jo vajoamassa veteen

Ketään ei kuitenkaan näkynyt missään. Ääni kuului uudestaan ja vielä kolmannenkin kerran kovempaa, kun Rinne tajusi, että joku todella huusi apua jossain lähistöllä.

– Ryntäsin ulos autosta ja ihan vaistomaisesti juoksemaan kohti laituria. Laiturin päässä vedessä oli 70-80-vuotias mies, joka ihan viimeisillä voimillaan piti kiinni veneen keulaköydestä.

– Hän oli menossa jo ihan uppeluksiin. Sain häntä kraiveleista (kauluksista) kiinni ja uitin lähemmäs venettä. Yritin nostaa häntä ylös, mutta ei mitään mahdollisuutta.

"Siinä ehti käydä läpi aika monta ajatusta"

Rinne ymmärsi, että omin voimin hän ei miestä laiturille pelastaisi. Ainoa vaihtoehto syrjäisessä paikassa oli soittaa hätänumeroon 112.

– Sanoin miehelle, että pidä veneestä kiinni, hoidan tänne jonkun apuun nyt. Ihan sama miten kauan tässä menee, mutta sinä et uppeluksiin mene, siitä minä pidän huolta. Miestä alkoi naurattaa siellä vedessä.

– Hätäkeskukseen sanoin, että pidän miehestä siihen asti kiinni, että joku tulee, mutta nyt vauhtia.

Rinteen arvion mukaan pelastuslaitos oli paikalla noin kymmenessä minuutissa.

– Siinä ehti käydä läpi aika monta ajatusta.

Rinteen arvion mukaan mies oli vedessä 10-15 minuuttia, kun meriveden lämpötila on noin 6-7 astetta.

– Hypotermia oli varmasti tulon päällä, Rinne arvelee.

"Planeetat olivat kohdillaan"

Jos Rinne ei ollut saanut miestä ylös vedestä, ei se ollut helppoa pelastuslaitoksellekaan.

– Kun palolaitos tuli, kaksi kaveria piti miestä käsistä kiinni ja sukeltaja työnsi häntä ylös vedestä. Mutta hekään eivät saaneet miestä ulos, joten minä menin vielä auttamaan, otin kraiveleista sen verran kiinni, että hänet saatiin laiturille. Mies vietiin suoraan ambulanssiin.

Veteen joutuneella miehellä oli todellista tuuria, Rinne sanoo.

– Kyllä siinä kaikki planeetat oli kohdallaan. Ensinnäkin siellä ei liiku ketään, ei ketään. Ja laiturin päässä on portti, joka on aina lukossa, mutta nyt se oli auki. Jos se olisi ollut lukossa, olisin joutunut kiipeämään portin yli tai uimaan. Enkä minä olisi ollut enää paikalla, jos isä ei olisi soittanut, Rinne siunailee.

On pelastanut hukkuvan aiemminkin

Kyseessä ei ollut ensimmäinen kerta, kun Rinne on ollut pelastuspuuhissa. Edellisen kerran hän pelasti ihmishengen 1990-luvun vaihteessa.

– Olimme vaeltamassa UKK-puistossa ja yksi poika meni uimaan, mutta ei kertonut, ettei osannut uida. Puolivälissä jokea hän meni uppeluksiin ja minä hyppäsin veteen.

– Hän oli jo hukkumassa, eli kunnolla veden alla, kun sain häntä hiuksista kiinni ja pohjan kautta ponkaisin meidät ylös. Hän meinasi vetää minutkin uudestaan veden alle, mutta sain häntä kaulasta kiinni ja pääsin uimaan rantaan.

Tapauksesta ehdotettiin Rinteelle hengenpelastusmitalia, mutta se jäi tuolloin saamatta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja