Mainos

"Romuista rahaa" -autonvaihto-ohjelma menestys USA:ssa

Yhdysvalloissa vajaan kuukauden jatkunut autojenvaihto-ohjelma "Romuista rahaa" on menestynyt yli odotusten. Hallitus maksaa reilun 3000 euron välirahan vanhan bensasyöpön vaihdosta tuliterään menopeliin. Jo nyt yli 350 000 vanhaa autoa on vaihdettu uuteen ja puolet ohjelmalle myönnetystä kolmen miljardin dollarin summasta on käytetty.

Kaikenlaisia ajokkeja on vaihdettu uusiin, mutta pääasiassa eroon on hankkiuduttu tila-autoista, jeepeistä ja pikkukuormureista.

- Tänne tuodaan bensasyöppöjä ja autoja, jotka ovat loppuun kuluneita, tai joiden kulutus on 13 litraa sadalla tai enemmän. Se on maaginen luku, sanoo Marylandissä autoja myyvä Ethan Rossignol.

Autokauppiaat ovat olleet innoissaan - ja syystäkin.

- Myynti on kasvanut merkittävästi sen jälkeen, kun ohjelma alkoi. Hienoja aikoja meille, olemme hyvin onnellisia, Rossignol myhäilee.

Säännöt ovat kuitenkin tiukat. Läheskään kaikki iäkkäät autot eivät täytä ohjelman vaatimuksia.

- Ensinnäkin meidän on tarkastettava, että ne kuluttavat yli 13 litraa sadalla, auton on oltava alle 25 vuotta vanha. Meille on tuotu muutama, jotka olivat liian vanhoja, eivät ne kelvanneet vaihtoon. Auton on oltava ajokunnossa, ne on voitava ajaa tänne käydäkseen romuautosta, Rossignol selvittää.

Autoliikkeille on annettu myös ankarat määräykset siitä, miten lunastetut romuautot hoidetaan hautaan. Niiden moottoreihin kaadetaan heti kaupanteon jälkeen hallituksen tuottamaa Romupommia, eli liuosta, joka tuhoaa moottorin sisältä. Sen jälkeen vuorossa on romuttamo.

Ja vaikka ohjelman tavoitteena on ollut myös vähentää pakokaasupäästöjä, niin harvalle se ollut pääasia.

- Koko ajatus ohjelmassa on se, että auto on ollut käytössä, ja että enemmän kuluttava auto otetaan pois käytöstä ja tilalle saadaan vähemmän kuluttava auto .Jotkut ostajat ovatkin ympäristötietoisia, mutta pääasiallisesti tärkeintä on kyllä tuo hallitukselta saatu raha, Ethan Rossignol arvelee.

Katso Päivi Sinisalon raportti Marylandista (Seitsemän uutiset 18.8.2009)

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.