Romanien välienselvittelyssä meno kuin villissä lännessä – kolmella käsiase mukana karaokebaarissa

Riitaa ja painimista – romanien välienselvittely jämsäläisessä karaokepubissa heinäkuussa johti pistoolin laukeamiseen ja hengenvaaralliseen vammaan. Käräjäoikeus ei löytänyt näyttöä tahallisesta henkirikoksen yrityksestä.

Keski-Suomen käräjäoikeus tuomitsi tiistaina 46-vuotiaan miehen törkeästä vammantuottamuksesta ja ampuma-aserikoksesta vuoden ja kahden kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Syyttäjä oli vaatinut miehelle rangaistusta tapon yrityksestä. 

Meno kuin villissä lännessä

Syytteen mukaan mies ampui istumassa ollutta toista 46-vuotiasta miestä pistoolilla lähietäisyydeltä rintaan karaokepub Riversidessa Jämsässä heinäkuussa.

Ravintolassa oli tuolloin toistakymmentä ihmistä, heistä suurin osa oli romaneja. 

Meno pubissa oli kuin villissä lännessä, sillä myös uhrilla ja ampumisesta syytetyn veljellä oli käsiase mukana.

Veljen pistoolin lippaassa oli 12 patruunaa. Niistä viisi oli erityisen vaarallisia patruunoita, jotka laajenevat kohteeseen osuessaan.

Uhri sai 60 päivän ehdollisen ja veli 80 päivän ehdollisen vankeustuomion ampuma-aserikoksesta. 

Asian oikeuskäsittelyssä tuli lisäksi ilmi, että pubiin oli pyrkimässä neljäs asemies mukanaan Smith & Wesson revolveri. Sisällä uhkaavaa tilannetta ovelle paennut baarityöntekijä esti miehen pääsyn ravintolaan.

Poliisin käsityksen mukaan aseita saattoi olla enemmänkin, mutta niitä ehdittiin ehkä hävittää. 

Käräjäoikeus: Uhri epäluotettava

Käräjäoikeuden mukaan ampumisesta syytetyn miehen ja uhrin välillä on ollut ravintolassa suullista riitaa ja painia.

Oikeuden mukaan uhrin kertomus asiassa on kuitenkin osoittautunut epäluotettavaksi ja on mahdollista, että uhrin muistikuviin on vaikuttanut hänen humalatilansa ja vakava ampumavamma.

– Asiassa jää siten järkevä epäily siitä, ovatko tapahtumat edenneet syyttäjän ensisijaisessa tapon yritystä tai toissijaisessa törkeää pahoinpitelyä koskevassa syytteessä kuvatulla tavalla, oikeus perustelee päätöstään.

Näin ollen näyttöä tahallisen henkirikoksen yrityksestä ei käräjäoikeuden mielestä ole.

Uhri: "Istuin, kun kajahti"

Uhri oli kertonut heinäkuun tapahtumista esitutkinnassa näin:

– Istuin siinä pöydässä ja yhtäkkiä huomasin, kun kajahti. Nojasin siinä vaiheessa pöytään, kun aseen kanssa tultiin ja työnnettiin piippu vasempaan kainaloon sekä ammuttiin samantien.

– Yhdeп laukauksen jälkeen tärähdyksestä ja luodiп osumasta tapahtui kuiп sellainen halvaus. Olin toimintakyvytön, mies kertoi poliisille.

Hän selvisi hengissä leikkauksen avulla.

Poliisi yritti esitutkinnassa selvittää, oliko teon motiivina romanien sukuriita, mutta sellaisesta ei saatu näyttöä.

Ampumisesta epäillyllä ja uhrilla oli ainakin kerran aikaisemmin ollut riitaa ja aseisiin liittyvää kahnausta, mutta kertomusten mukaan asia oli sovittu.

Esitutkinnan mukaan tapahtumiin johti todennäköisesti vain tilanteen kärjistyminen jostain syystä paikan päällä ravintolassa.

"Ase laukesi painitilanteessa"

46-vuotias kiisti esitutkinnassa ja oikeudessa ampuneensa tahallaan uhria.

Hänen mukaansa kyse oli vahingonlaukauksesta ja tähän käytännössä päätyi myös käräjäoikeus tuomiossaan.

Miehen mukaan uhri oli ensin uhannut häntä aseella, jolloin hän oli tarttunut siihen ja tämän jälkeen seuranneessa painitilanteessa jokin ase laukesi. 

– Se oli miпullekin mysteeri, etta missä kohtaa ase laukesi. Se oli kuitenkin painin loppuvaiheessa, kun ase laukesi tilanteessa, mies kertoi kuulusteluissa.

"Se vain jäi taskuuni"

Poliisi kysyi mieheltä, miksi tällä oli ase mukana (rintataskussa) ravintolassa?

– Se vain jäi taskuuni, kun olin sen ostanut.

Mies kertoi olleensa ennen pubin tapahtumia raveissa Jämsässä ja tapahtuma-aamuna hautajaisissa Iisalmessa, jossa on paljon romaneja.

– Siellä minulla oli ase omaksi turvakseni mukana. Tästä reissusta se ase jäi sitten taskuuni sinne raveihin, mies sanoi.

Esitutkinnassa tehdyn teknisen tutkinnan mukaan kyse ei ole voinut olla vahingonlaukauksesta (kosketuslaukaus) vaan uhria on ammuttu 20-70 senttimetrin päästä.

Käräjäoikeus ei tähän teknisen tutkinnan tulokseen ottanut tuomiossaan mitään kantaa.

Ampui pään vierestä – sai 130 000 euroa

Poliisi on takavarikoinut ampumisesta syytetyn 46-vuotiaan miehen hallusta useasti ampuma-aseita ja ampumatarvikkeita.

Käräjäoikeus on aiemmin antanut miehelle vuoden ehdollisen tuomion pakottamisesta.

Mies ampui pistoolilla toisen miehen pään vierestä uhkaamistarkoituksessa toukokuussa 2009. Ampumisen seurauksena uhri maksoi miehelle 130 000 euroa.

Oikeus kuitenkin katsoi, että miehellä oli jonkinlainen oikeus saatavaansa. Tuomio ei ole lainvoimainen. Asiasta odotetaan hovioikeuden ratkaisua.

Saman jutun esitutkintapöytäkirjasta käy ilmi, että miehellä on ollut myös kesällä 2010 hallussaan pistooli ammuksineen sekä myöhemmin marraskuussa 2013 suoritetun kotietsinnän yhteydessä pistoolin lipas ja ammuksia. 

Poliisin mukaan on syytä epäillä, että miehellä on usein ampuma-ase mukana.

Lue myös:

    Uusimmat