Romanien sormenjälkien kerääminen kuohuttaa tunteita Italiassa

Suuri osa Italian romaneista, joista yli puolet on alaikäisiä, elää suurten kaupunkien laitamille rakennetuissa hökkelikylissä. Europarlamentti älähti viime viikolla Italialle, joka aikoi rekisteröidä jokaisen näissä "romanileireissä" asuvan ja ottaa kaikilta - myös lapsilta - sormenjäljet.

Operaatio ehti alkaa jo Napolissa ja Milanossa, ja sen oli määrä siirtyä Roomaan maanantaina. EU totesi Italian toiminnan olevan etniseen taustaan perustuvaa syrjintää, ja kehotti maata keskeyttämään sormenjälkien oton toistaiseksi.

Italian hallitus on torjunut närkästyneenä rasismisyytökset. Sisäministerin Roberto Maronin mukaan rekisteröinnin tarkoituksena on suojella romanilapsia, joita saatetaan pakottaa kerjäämään tai tekemään rikoksia.

Italian ulkoministeri Franco Frattini puolestaan on huomauttanut, ettei ihmis- ja elinkaupalle ole mitään otollisempaa kohdetta kuin lapset, joiden olemassaolosta ei tiedetä.

Monien italialaistenkin mielestä sormenjälkien ottaminen menee kuitenkin liian pitkälle. Yli sata Italian parlamentin jäsentä lähetti vastalauseeksi omat sormenjälkensä pääministeri Silvio Berlusconille.

Sisäministeriö kiirehtikin pehmentämään linjaansa. Se ilmoitti, että sormenjäljet otetaan vain tapauksissa, joissa henkilöllisyyttä ei voida muuten todistaa.

Romanit syntipukkina

Berlusconin johtamalla oikeistohallituksella on kovat paineet ratkaista niin sanottu "romaniongelma", josta tuli tärkeä vaaliteema Italian huhtikuisissa parlamenttivaaleissa. Romaneja syytetään yleisesti kasvaneista rikosluvuista ja lisääntyneestä turvattomuudesta.

Italian tiedotusvälineet ovat kantaneet oman kortensa kekoon mainitsemalla aina, mikäli rikoksesta epäilty on romani: "Lapsia pakotettiin murtautumaan taloihin, kahdeksan romania pidätetty". "Kaksi romania pidätetty Cataniassa, yrittivät varastaa 3-vuotiaan lapsen".

Viime aikoina kansalaiset ovat alkaneet ottaa lain omiin käsiinsä. Näin kävi esimerkiksi toukokuun puolivälissä Napolin lähellä, jossa 16-vuotias romanityttö oli joutua lynkatuksi yritettyään varastaa vastasyntyneen vauvan. Raivostuneet Ponticellin alueen asukkaat kostivat myöhemmin tuhopolttamalla osan paikallisesta romanileiristä.

Italian hallitus on ilmoittanut jatkavansa rekisteröintiä. Syyskuussa on tarkoitus aloittaa ohjelma, jolla romanilapset saataisiin koulunpenkille. Suunnitelma ei vakuuta kaikkia.

-Mitä, jos sanan "romanilapset" tilalle laitettaisiinkin sana "juutalaislapset"?, kysyy katolinen viikkolehti Famiglia Cristiana.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat