Mainos

Romanian parlamentti pidätti presidentin virantoimituksesta

Presidentti Traian Basescua syytetään muun muassa poliittisen epävakauden aiheuttamisesta, oikeuslaitoksen painostamisesta ja tiettyjen eturyhmien suosimisesta.

Romanian poliittinen kriisi on syventynyt, kun parlamentti päätti pidättää presidentti Traian Basescun virantoimituksesta toistaiseksi. Seuraavassa vaiheessa on määrä järjestää 30 vuorokauden kuluessa kansanäänestys siitä, asetetaanko presidentti syytteeseen virkarikoksesta.

Virasta pidättämisen puolesta äänesti 322 kansanedustajaa ja sitä vastusti 108 edustajaa.

Presidentti Basescu on aiemmin kertonut, että hän eroaa itse, jos parlamentti äänestää häntä vastaan. Kansanäänestystä ei pidetä, jos presidentti eroaa.

Presidentti Basescun erottamista toistaiseksi esitti parlamentissa vasemmistolainen oppositiopuolue PSD. Presidentin arvostelijat syyttävät häntä poliittisen epävakauden aiheuttamisesta, oikeuslaitoksen painostamisesta ja tiettyjen eturyhmien suosimisesta.

Viime kuukausina myös poliittisen keskustan puolueet ovat syyttäneet presidenttiä vallan väärinkäytöstä.

Romaniasta tuli tämän vuoden alussa Euroopan unionin jäsenmaa. Maan poliittinen epävakaus saattaa tarkkailijoiden mukaan aiheuttaa sen, että Romania ei pysty käyttämään täysimääräisesti etuuksia, joita EU-jäsenyys sille tuo.

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.