Mainos

Romanian parlamentti koolle

Romanian presidentti Emil Constantinescu kutsui eilen parlamentin hätäistuntoon samaan aikaan kun tuhannet kaivostyöläiset jatkoivat vastalausemarssiaan kohti pääkaupunkia Bukarestia. Mellakkavarusteiset poliisit odottivat kaivostyöläisiä asemissa Bukarestin pohjoispuolella pysäyttääkseen marssin.

Presidentin viraston mukaan kansanedustajat on määrätty keskeyttämään talvilomansa ja palaamaan takaisin pääkaupunkiin käsittelemään kaivostyöläisten lakkoa. Kaivostyöläisten tarkoituksena on päästä Bukarestiin osoittamaan mieltään hallituksen aikeille sulkea kymmeniä kaivoksia ja vaatimaan lisää palkkaa.

Romanian hallitus on määrännyt sotilaita ja poliiseja estämään lakkolaisten pääsyn pääkaupunkiin. Paikalla olleiden toimittajien mukaan noin 3 500 mellakkavarusteista poliisia oli asemissa pääkaupungin pohjoispuolella. Heillä oli aseinaan mm. kyynelkaasua. Lähes 15 000 kaivostyöläistä aloitti eilen marssinsa kolmannen päivän länsiromanialaisesta Tirgu Jiun kaupungista kohti Bukarestia. Osa lakkoilijoista matkasi busseilla ja kuorma-autoilla, useat sadat jatkoivat jalan.

Romanian sisäministeri Gavril Dejeu vakuutti radiossa, etteivät kaivostyöläiset pääse Bukarestiin asti. Hän viittasi vuosien 1990 ja 1991 väkivaltaisiin mielenosoituksiin, kun lakkoilevat kaivostyöläiset mellakoivat pääkaupungissa hakaten mm. opiskelijoita. Romanian hallituksen mukaan nykyinen lakkoilu on muuttunut "poliittiseksi toiminnaksi", jota johtaa äärioikeistolaisen puolueen johtaja Cozma.

Kaivostyöläiset ovat olleet lakossa jo 17 päivää. He vaativat 35 prosentin palkankorotusta ja hallitusta muuttamaan suunnitelmiaan kannattamattomien kaivosten sulkemisesta. Paikallinen tuomioistuin julisti lakon viime viikolla laittomaksi, mutta kaivostyöläiset ovat kieltäytyneet palaamasta työhön.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.