Roman Rotenberg pyörittää Venäjällä sirkusta, jolle nauretaan selän takana – taustalla uskomattomia käänteitä

Helsingin kaupunki valmistautuu Hartwall Arenan pakkolunastusmenettelyyn: "Maaliskuun aikana syytä tulla näyttö" 2:31
Helsingin kaupunki valmistautuu Hartwall Arenan pakkolunastusmenettelyyn: "Maaliskuun aikana syytä tulla näyttö"

Ammattijääkiekon ulkopuolelta merkittävään asemaan Venäjän jääkiekkoliitossa ja mahtiseura SKA Pietarissa nousseen Roman Rotenbergin pätemättömyys ei ole jäänyt Venäjällä täysin vaietuksi asiaksi.

Ennen Venäjän Ukrainassa aloittamaa hyökkäyssotaa Rotenberg, 42, toimi varapuheenjohtajana niin Venäjän jääkiekkoliitossa, KHL:ssä kuin SKA:ssa, mutta erikoisten vaiheiden jälkeen hänestä on tullut SKA:n päävalmentaja pitkällä sopimuksella.

Viime keväänä Rotenberg johti myös Venäjän maajoukkuetta muun muassa Valko-Venäjää ja Kazakstania vastaan pelatuissa maaotteluissa.

Urakehitys on ollut käsittämätön ottaen huomioon hänen täydellisen kokemattomuutensa ammattilaiskiekosta. Verkkosivusto Meduzan laajassa artikkelissa pelaajat kertovat Rotenbergin kontrolloivan SKA:ssa kaikkea, jopa pukukopin soittolistaa.

– Se on sirkus, mutta kukaan ei puhu siitä. Kaikki ovat järjestelmän alaisuudessa, pelaajat kertovat.

Ennen ottelua pelaajat sopivat keskenään, kuinka aikovat pelata. Valmentaja saa tämän jälkeen vetää rauhassa omaa rooliaan vaihtoaitiossa.

Venäjällä on selvää, miten Rotenberg on asemansa ansainnut. Hänen isänsä Boris sekä setänsä Arkadi kuuluvat presidentti Vladimir Putinin lähipiiriin. Jääkiekko kuuluu valtaeliitin suuriin kiinnostuksen kohteisiin, joten bisnes, politiikka ja urheilu sekoittuvat erottamattomaksi umpisolmuksi keskenään.

– Päätös (Rotenbergin nimittämisestä) tehtiin luultavasti korkeimmalla tasolla, lipsautti Venäjän jääkiekkoliiton puheenjohtaja Vladislav Tretjak tammikuussa 2022 TASS:n haastattelussa.

Vertaa itseään Jose Mourinhoon

Rotenberg näyttää itse uskovan omiin kykyihinsä. Hän on puolustautunut muun muassa sillä, että on viettänyt jääkiekon parissa 29 vuotta ja nähnyt vuodesta 2014 alkaen 800 ottelun verran Venäjän maajoukkueen ja KHL:n huippuseurojen pelejä.

Hän vertasi talvella 2022 itseään jalkapallovalmentaja Jose Mourinhoon, jonka muisti aloittaneen Manchester Unitedissa Alex Fergusonin tulkkina. Vertauksella Rotenberg haki ehkä Mourinhon roolia Bobby Robsonin tulkkina Sportingissa ja Portossa, mutta sitäkin ennen tämä oli jo ehtinyt valmentaa Portugalin alemmissa sarjoissa jo vuosien ajan.

Valinta päävalmentajaksi sai osakseen paljon kritiikkiä, joka on toki laantunut sodan alkamisen aiheuttaman yleisen hiljaisuuden keskellä. Esimerkiksi Championat-lehti näki tuolloin nimityksen yhteydessä julkaistussa kirjoituksessaan, ettei Rotenberg olisi ilman isänsä yhteyksiä edennyt mihinkään rooliin jääkiekossa. Valmentajapolku on pitänyt sisällään ”paljon huijaamista ja tyranniaa”.

Toimittaja Igor Rabiner puolestaan kirjoitti Facebookissa, että ”jokaisella oikealla valmentajalla on oikeus tuntea itsensä nöyryytetyksi ja loukatuksi Rotenbergin tulosta SKA:han”.

Menestystäkin on toki tullut kahden runkosarjavoiton verran, mutta molemmilla kerroilla SKA:n tie on tyssännyt läntisen konferenssin finaaleihin TsSKA Moskovaa vastaan. Viime kesänä Rotenberg teki seuran valmentamisesta hurjan viiden vuoden jatkosopimuksen.

Tällä kaudella SKA sijoittui konferenssissaan toiseksi ja eteni ensimmäiseltä pudotuspelikierrokselta jatkoon voitoin 4–1 Torpedo Nizhni Novgorodia vastaan. Seuraavaksi vastaan tulee Avtomobilist Jekaterinburg.

Yhteenotto Oleg Znarokin kanssa

Roman Rotenbergin nousu venäläisessä kiekossa alkoi, kun Putinin ja Rotenbergien ystäväpiiriin kuuluva oligarkki Gennadi Timtshenko, Hartwall Arenan ostaneesta venäläissijoittajien ryhmästä Suomessakin tutuksi tullut liikemies, otti hänet mukaan SKA:n hallitukseen vuonna 2011.

Rotenberg nousi nopeasti seuran tosiasialliseksi johtajaksi ja alkoi pian puuttua joukkueen valmennukseen, jossa työskenteli Vjatsheslav Bykovin ja Oleg Znarokin kaltaisia legendoja. Bykov päätti lähteä itse, Znarokin kohtaloksi koitui riitaantuminen esimiehensä kanssa.

– Kukas vittu sinä olet? Haista vittu, pentu, kuuluivat Znarokin kuuluisat sanat, jotka edelsivät hänen lähtöään vuonna 2018. Samalla tuli kenkää myös Venäjän maajoukkueesta.

Tämän jälkeen SKA:n päävalmentajan paikka oli tuulinen. Rotenberg jatkoi puuttumistaan valmennuksen asioihin, ja pelaajat olivat hämmentyneitä sekasorron keskellä. Nousukkaalle annettiin virka ”valmennuksen johtajana”. Tehtävä, jota ei venäläisessä jääkiekossa ole aiemmin tunnettu.

Lopulta Rotenberg sai tilaisuutensa nousta valmentajaksi, kun koronapandemia asetti SKA:n valmennusjohdon ja suuren osan pelaajista karanteeniin.

– Hän työnsi ammattilaiset syrjään ja julisti itsensä yhdeksi heistä, Meduza kirjoittaa.

Lue myös:

    Uusimmat