Likainen valtapeli aiheutti Venäjän päävalmentajasekoilun – näin Oleg Znarok jyrättiin sivuun vain päivien jälkeen

Venäjän jääkiekkomaajoukkueen päävalmentajapesti on tapetilla, kun tehtävään jo nimetty Oleg Znarok syrjäytettiin vain päiviä myöhemmin ja hänen tilalleen palkattiin pelaajalegenda Aleksei Zhamnov.

Venäjän jääkiekkoliiton puheenjohtaja Vladislav Tretjak ilmoitti uutistoimisto Tassin välityksellä viime perjantaina, että maajoukkueen uusi päävalmentaja on paluun pestiin tekevä Oleg Znarok.

Tretjakin silloisen kuvailun mukaan Znarok on oikea mies luotsaamaan Venäjän tähtisikermää Pekingin talviolympialaisissa, jossa NHL-pelaajat nähdään seitsemän vuoden tauon jälkeen olympiajäällä.

– Hänellä on karismaa ja hän on voittaja. Hän on todistanut sen, Tretjak sanoi Tassille.

Seuraavana tiistaina Tretjakin julkistama päätös kuitenkin pyörrettiin lähes väkivaltaisella tavalla, kun Venäjän jääkiekkoliitto tiedotti, että Aleksei Zhamnov luotsaa maajoukkuetta olympialaisissa ensi talvena.

Venäläismedia Sport-Ekspressin mukaan Zhamnovin palkkauksen ja neuvonantajaksi siirretyn Znarokin sivuuttamisen taustalla piilee Venäjän jääkiekon poliittinen valtapeli.

Sport-Ekspressin mukaan Znarokin palkkausta vastustettiin toisaalla Venäjän jääkiekon johdossa, jota lehti kutsuu ”KHL-porukaksi”. Tämä taho käveli Tretjakin edustaman ”jääkiekkoliiton porukan” yli, eikä hyväksynyt Znarokin palkkausta edes Tretjakin julkisen ilmoituksen jälkeen.

Lehden mukaan Tretjakin perjantaina annettu lausunto olikin vain osa tätä valtapeliä, jolla jääkiekkoliiton puheenjohtaja uskoi virheellisesti junttaavan oman koalitionsa kannan läpi. Tretjakin kerrotaan uskoneen, ettei Znarokin palkkausta lähdettäisi enää vastustamaan, kun asia on kerran noussut julkiseksi.

– Hänen ehdokastaan ei kuitenkaan hyväksytty johdossa, minkä vuoksi Tretjak löysi itsensä naurettavasta tilanteesta. Jääkiekkoliiton puheenjohtaja joutui perääntymään ja ilmoittamaan, että mitään ilmoitusta ole annettu, ja ettei sopimusta ollut allekirjoitettu, Sport-Eksperss kirjoittaa.

Niin kutsutun KHL-porukan suosikki päävalmentajaksi olisi alun perin ollut Igor Nikitin, joka luotsaa tällä hetkellä Lokomotiv Jaroslavlia.

Tretjakin suunnitelmissa Znarokin apuvalmentajaksi nimetty Zhamnov oli puolestaan osapuolten hyväksymä kompromissiratkaisu.

Sport-Ekspressin mukaan tapaus osoittaa, kuinka Venäjän jääkiekkojohtamisen dynamiikka on muuttunut viime vuosina, ja kuinka maajoukkue on noussut ”niin tärkeään asemaan”, ettei sen asioita voi enää jättää pelkästään Venäjän jääkiekkoliiton johdon vastuulle.

– Ennen olympialaisia muut merkittävät johtohenkilöt ottivat prioriteetikseen tehdä päätöksiä maajoukkueen asioista.

Venäjän jääkiekkoliiton tiedotteessa kerrottiin, että liiton nimittämä asiantuntijaneuvosto suositteli Zhamnovin palkkaamista päävalmentajaksi.

Asiantuntijaneuvosto kokoontui maanantaina 27. syyskuuta, ja sen jäsenet olivat Vladislav Tretjak, Boris Mihailov, Valeri Kamenski, Aleksei Zhamnov ja Pavel Bure.

Tiedotteessa sekä Tretjak että Kamenski korostivat Zhamnovin tuntevan erityisen hyvin lainalaisuudet, jotka on syytä ottaa huomioon työskennellessä NHL-tähtien kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja