F1

F1

Formulakausi käynnissä!

Koko kausi suorana C Moressa

Katso lisää

Romain Grosjeanilla hyytäviä muistikuvia onnettomuudestaan: "Tunsin rauhan ja tajusin kuolevani"

3:20
Romain Grosjeanin 28 sekunnin pelastautumisen aikana ehti tapahtua paljon.

Bahrainin F1-varikolle viime viikonlopun rajun onnettomuutensa jälkeen palannut Romain Grosjean on käynyt läpi 28 sekuntia, jotka erottivat hänet kuolemasta liekkimeren keskellä.

Grosjeanin auto katkesi kahtia ja syttyi täydessä polttoainelastissa räjähdysmäiseen tulipaloon, kun hän sinkoutui kolarissa radalta teräskaiteen läpi.

Tapahtuneen jälkeen kesti puoli minuuttia ennen kuin sveitsiläis-ranskalainen kuljettaja sai kammettua itsensä turvaan. Keskiviikkona sairaalasta päässyt Grosjean kävi perjantain lehdistötilaisuudessa läpi kokemaansa.

Grosjean kertoo järkyttyneensä eniten siitä, kuinka hänen kolmilapsinen perheensä tilanteen kokisi. Se auttoi häntä myös pelastautumaan entistä tarmokkaammin.

– Kun auto pysähtyi, avasin silmäni ja irrotin turvavyöni heti, Grosjean kertoi Motorsport Weekin mukaan.

– Sitä en muistanut enää seuraavana päivänä, mitä tein ohjauspyörän kanssa, koska en muista irrottaneeni sitä, mutta he sanoivat, että ratti oli kateissa jalkojeni välissä, kun ohjaustanko ja kaikki oli hajonnut.

Valtavan tulipalon keskellä Grosjean ei tiennyt edes, miten päin hän autossaan olin.

– Yritin hypätä pois, ja tunsin, että jokin koskettaa päätäni, joten istuin takaisin autoon. Ensimmäinen ajatus oli, että ”aion odottaa, olen ylösalaisin muuria vasten, joten odotan, että joku tulee auttamaan minua”.

– En ollut stressaantunut enkä tiennyt, että siellä on tulipalo, Grosjean totesi.

Lopulta tilanne alkoi valjeta hänelle. Puolen minuutin sijaan hän koki olleensa autossa ennemminkin puolitoista minuuttia.

– Kun katsoin oikealle ja vasemmalle puolelleni ja näin tulen, ajattelin, että ”okei, minulla ei oikein ole aikaa odottaa”. Sitten en päässyt oikealle enkä vasemmalle puolelle.

– Menin takaisin, ja sitten tuli vähemmän miellyttävä hetki, jolloin kehoni alkoi rentoutua, tunsin rauhan ja (tajusin), että kuolen, Grosjean kertoi kauhunhetkistään.

Jalka oli juuttunut kiinni

Grosjean ehti jo miettiä, alkaako palo saavuttaa ensin hänen jalkojaan vai käsisään. Lopulta hän sai voimia nousta autosta.

– Kun ajattelin lapsiani ja sanoin, että ”ei, he eivät voi menettää isäänsä tänään”. En siis tiedä, miksi tein niin kuin tein, mutta käänsin päätäni vasemmalle ja nousta ylös olkapäätäni taivuttaen, ja se jotenkin toimi.

– Sitten tajusin, että jalkani on kiinni autossa, joten istuin takaisin alas, vedin niin kovaa kuin pystyin, ja jalka tuli ulos kengästä. Tein sen uudestaan ja sain olkapääni ulos Halosta. Silloin tiesin, että pääsen hyppäämään pois autosta, Grosjean selvitti.

Tässä kohtaa kuski huomasi tavallisesti punaisten hanskojensa sulavan liekeissä ja muuttuvan pikimustiksi.

– Tunsin kivun, kun käteni olivat tulessa, mutta samalla tunsin helpotusta siitä, että olen ulkona autosta. Hyppäsin ulos, menin kaiteelle ja tunsin (lääkäri) Ianin (Roberts) vetävän minua haalareista.

– Tiesin, etten ole enää yksin ja joku on kanssani.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja