Mainos

Rolls-Royce perustaa tutkimuskeskuksen Turkuun – tavoitteena kehittää kauko-ohjattavia laivoja

Rolls-Royce perustaa Turkuun kauko-ohjattavien ja autonomisten alusten ja tekoälyn tutkimuskeskuksen. Asiasta kertovat Tekes ja Teknologian tutkimuskeskus VTT.

VTT:n mukaan nykyistä Suomen tiimiä vahvistetaan merkittävillä lisärekrytoinneilla ja investoinnilla, mutta tarkempia summia ei mainita.

– Tutkimus- ja kehityskeskus aloittaa toimintansa vuoden 2017 aikana ja kasvaa seuraavina vuosina teollisuuskumppanien tuella, Rolls-Roycen meriliiketoiminnan johtaja Mikael Mäkinen kertoo VTT:n tiedotteessa.

Tekes kertoo, että päätöksen myötä Rolls-Roycen autonomisen meriliikenteen kehitysresurssit keskitetään Suomeen.

– Suomessa on merkittävää ICT-osaamista ja vahva meriklusteri, päätöstä perustelee kehitysjohtaja Sauli Eloranta Rolls-Roycelta Tekesin tiedotteessa.

Eloranta odottaa, että päätös motivoi Suomen meriklusteria ja innovaatiojärjestelmää panostamaan aiempaa vahvemmin digitalisaatioon.

VTT:n mukaan Rolls-Roycen tavoitteena on kehittää etäohjattavia ja autonomisia laivoja. Tulevina vuosina yhtiö aikoo sijoittaa älykkäiden laivojen kehittämiseen yli 230 miljoonaa euroa. Jo viime vuonna yhtiö päätti 57 miljoonan euron investoinneista Rauman propulsiotehtaaseen.

Uuden tutkimuskeskuksen strategisia kumppaneita ovat VTT, Tampereen teknillinen yliopisto sekä lukuisat suomalaiset alan pk-yritykset.

Rolls-Royce tuli aikoinaan tunnetuksi luksusautoista, mutta nykyään yhtiö tekee energiajärjestelmiä muun muassa merenkululle ja ilmailu- ja avaruusteollisuudelle. 

"Iso voitto" 

Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell iloitsee päätöksestä. Hän lupaa kaupungin huolehtivan osaltaan siitä, että alueen yritys-, innovaatio-, ja koulutuspalvelut tukevat yrityksen sijoittautumista parhaimmalla mahdollisella tavalla.

– Rolls-Roycen kaltaisen globaalin teknologiayrityksen tutkimus- ja kehityskeskuksen sijoittuminen Turkuun on iso voitto meille ja koko Suomelle, ja ennen muuta jälleen uusi tunnustus suomalaiselle maailmanluokan osaamiselle, Randell sanoo tiedotteessa.

Myös liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) kiittelee päätöstä. Hän sanoo, että se vahvistaa Suomen asemaa autonomisen liikenteen kehittäjänä sekä yhtenä maailman johtavista modernin laivatekniikan valmistajamaista. Bernerin mukaan meriliikenne hyötyy, kun turvallisuus ja tuottavuus lisääntyvät ja päästöt vähenevät.

– Tavoitteitamme kansainvälisessä yhteistyössä on jo pitkään ollut, että myös kansainvälisen merenkulkujärjestön IMO:n ja EU:n meriliikenteen kehittämistoiminnassa huomioidaan digitalisaation, automaation ja datan hyödyntämisen mahdollisuudet tehokkaasti.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.