EU hyväksyi miljardituet sähköautoja liikuttavalle akkualalle – useat suomalaisyritykset hyötyvät: "Voi kasvaa merkittävää liiketoimintaa

Sähköautoasiantuntijat ampuvat alas harhaluuloja 7:38
Sähköautoasiantuntijat ampuvat alas harhaluuloja.

EU-komissio on hyväksynyt 2,9 miljardin euron tuet akkualan tutkimus- ja innovaatiohankkeille, kertoo työ- ja elinkeinoministeriö. Suomesta mukana ovat energiayhtiö Fortum, kaivos- ja kemianteollisuusyhtiö Keliber ja autovalmistaja Valmet Automotive.

–  Olen tyytyväinen, että suomalaiset yritykset ovat aktiivisesti mukana rakentamassa eurooppalaista akkuteollisuutta. Akuista voi kasvaa meille merkittävää liiketoimintaa, sanoo elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) tiedotteessa.

Jäsenvaltioiden yrityksille suuntaamat tukisummat julkaistaan myöhemmin. Julkisen tuen odotetaan saavan aikaan yhdeksän miljardin euron yksityiset investoinnit.

EU-komission hyväksymien tukien piirissä on mukana 42 välitöntä osanottajaa 12 jäsenvaltiosta. Mukana on myös pieniä ja keskisuuria yrityksiä, ja osalla osanottajista on toimintaa useammassa kuin yhdessä jäsenvaltiossa.

Suomessa lopulliset rahoituspäätökset tekee Business Finland tämän vuoden aikana. Yksittäisillä investoinneilla on omat aikataulunsa.

Akkuja tarvitaan sähköautoilun tarpeisiin

Akkualan tutkimus- ja innovaatiohankkeelle hyväksytty julkinen tuki on osa EU:n pyrkimystä rakentaa Eurooppaan kestävä, innovatiivinen ja kilpailukykyinen alan liiketoimintaverkosto. Akkuja tarvitaan erityisesti nopeasti kasvavan sähköautoilun tarpeisiin.

Nousevana trendinä on myös tuulivoimaloiden ja aurinkovoimaloiden tuottaman energian varastoiminen akkuihin.

Vuonna 2019 komission hyväksynnän saaneessa ensimmäisessä akkualan hankkeessa tukea haki neljä Suomessa toimivaa yritystä, Fortum, Keliber, kemianyhtiö BASF ja kaivosyhtiö Terrafame.

Lue myös:

    Uusimmat