Mainos

Pieni mökki pakottaa karsimaan tavaroita – suomalaissuunnittelijan miniluomus huomattiin myös maailmalla

Muotoilija Robin Falck, 28, rakensi ensimmäisen pikkumökkinsä parikymppisenä. – Siinä opin, että pitää uskaltaa tehdä omalla tavalla.

Suomalaismuotoilija Robin Falckin suunnittelema, yhdeksän neliön Nolla-mökki sai kansainvälistäkin huomiota viime kesänä. Nesteen kanssa yhteistyössä rakennettu mökki pystytettiin kesäksi helsinkiläissaareen, ja se huomattiin myös Suomen ulkopuolella. Muun muassa Business Insider ja Vogue kirjoittivat ihastelevaan sävyyn vähäpäästöisestä mökistä.

Katso ajankohtaiset asumisen keskustelut Asuntomessut TV:stä

Syyskuussa Nolla-mökki avattiin yhden kuukauden ajaksi myös yleisön vuokrattavaksi Airbnb:n kautta, minkä jälkeen se kasattiin talveksi varastoon. Falck miettii jo mielessään miten kevyen ekomökin konseptia voisi vielä kehittää.

– Nolla-mökki sai uskomattoman suosion, ja olen miettinyt sille jatkoa – ei nyt ihan telttaversiota, mutta jotakin, jonka voi halutessaan purkaa ja laittaa pystyyn uudestaan vaikka viikoittain. Itse tykkään meloa kajakilla saaristossa, ja olisi hienoa, jos voisi laittaa mökin aina sinne mikä kulloinkin näyttää kivalta – tietysti maan omistajalta lupa kysyen, Falck haaveilee.

Falck uskoo, että minimökit ovat vastaus monelle, joka haaveilee mökkeilystä, mutta ei ole valmis panostamaan siihen kaikkea vapaa-aikaansa.

– Ihmiset tuntuvat haluavan mökkikokemuksen, mutta eivät sitä kaikkea huoltoa ja ylläpitoa mitä se vaatii. Kesämökkihän tahtoo usein olla ikuisuusprojekti eli kun yhden kulman on saanut maalattua valmiiksi niin maalaus alkaa uudestaan toisesta kulmasta. 

Pieni koko asettaa haasteita, mutta on toisaalta oiva mahdollisuus ekologisempaan elämään. Falck toivoo voivansa suunnitella jatkossa enemmänkin pikkumökkejä yhä useammille ihmisille. 

– Haaveilen siitä, että ihmiset alkaisivat yhä enemmän rakentaa vapaa-ajan asuntojaan niin, että luontoa kuormitetaan mahdollisimman vähän. Suunnittelen mielelläni mökkejä, jonne ei edes mahdu paljon tavaraa, eli se on pakko pitää pelkistettynä. 

Nollamökki
​​​​​

Näkymä Nolla-mökistä.

Robin Falckin viehtymys pieniin asuintiloihin tulee myös osittain siitä, että hän on retkeillyt paljon ja yöpynyt pienissä majoissa ja teltoissa.

– Retkelle kun ottaa rinkallisen tavaraa, niin ensin tuntuu, ettei se ole kovin paljon. Parin päivän päästä huomaan, että näillä tavaroillahan pärjää vaikka kuinka kauan, kunhan vain täydentäisi juoma- ja ruokavarastoja.

Falck rakensi ensimmäisen pikkumökkinsä parikymppisenä

Nollamökki on toinen Falckin suunnittelema mökki, joka on rakennettu valmiiksi asti. Ensimmäisen hän suunnitteli parikymppisenä perheensä kesämökkitontille Sipooseen. 

– Olin juuri lähdössä armeijaan ja olin elämäntilanteessa, jossa kaipasin jo omaa tilaa. Huomasin mökkimme tontilla sopivan pikkumökin paikan. Kysyin isältä voisinko rakentaa oman mökin ja hän oli että "joo joo", eikä varmaankaan uskonut, että siitä tulisi oikeasti mitään.

Falck kuitenkin ryhtyi tuumasta toimeen: suunnitteli mökin, oli yhteydessä Sipoon kuntaan rakentamisen tiimoilta ja lopulta rakensi mökin.

– Kun mökki oli alle 9 neliömetriä, riitti, että kunnalle teki vain ilmoituksen rakentamisesta, erillistä lupaa ei siis tarvittu. Rakensimme sitten isän kanssa mökkiä yötä päivää noin viikon, Falck kertoo.

– Nido-mökin rakentaminen tuli minulle nuorena miehenä hyvään saumaan. Siinä tehdessä ja asioista selvää ottaessa huomasin, että monikin asia on täysin mahdollista, kunhan siihen vain ryhtyy.

Lue lisää Asuntomessut-aiheista:

Lue myös:

    Uusimmat