Risto E. J. Penttilä: Näistä syistä Yhdysvallat käänsi päänsä ja antoi Suomelle turvatakuut

Presidentti Niinistö jarrutti Nato-jäsenyyden hakemista ennen Venäjän hyökkäyssotaa, sanovat asiantuntijat lehtihaastattelussa 2:13
Presidentti Niinistö jarrutti Nato-jäsenyyden hakemista ennen Venäjän hyökkäyssotaa, sanovat asiantuntijat lehtihaastattelussa.

Helsingin Sanomat julkaisi sunnuntaina laajan artikkelin Suomen Nato-jäsenyyttä edeltäneistä vaiheista. Artikkelissa tuotiin esille, että Suomi ei saanut Yhdysvalloilta turvatakuita heti Ukrainan sodan alkamisen jälkeen, mutta varsin pian pää kääntyi. Kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E. J. Penttilä arvioi syytä MTV Uutisille. 

HS:n jutun mukaan oli ikävä yllätys, että Suomi ei saanut Yhdysvalloilta toivomiaan turvatakuita, kun tasavallan presidentti Sauli Niinistö vieraili Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin luona Valkoisessa talossa 4. maaliskuuta 2022. 

Kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E. J. Penttilä arvioi MTV Uutisille, miksi mieli kuitenkin muuttui varsin nopeasti. 

– Emme tiedä kaikkea, mutta kaikki viittaa siihen, että se tapahtui sen jälkeen, kun Yhdysvallat huomasi, että Ukrainan puolustus pitää – että tästä ei tule nopeaa ratkaisua ja että eskalaation vaara ei ole niin suuri kuin alussa ajateltiin, Penttilä sanoo MTV Uutislle.

– Nämä kaksi asiaa – Ukrainan puolustuksen pitäminen ja eskalaatiovaaran aleneminen – mahdollistivat sen, että Yhdysvaltain uusi linja oli Venäjän heikentäminen. Ja tähän Venäjän heikentämiseen Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys istui oikein hyvin. Sen jälkeen varmaankin viestit tulivat, että nyt, mikäli Suomi ja Ruotsi lähtevät tälle tielle, niin Yhdysvallat on valmis tukemaan, Penttilä arvioi.

HS:n mukaan Niinistö olisi kieltänyt keskustelemasta Natosta vuoden 2015 vaaleissa – asiantuntija: "Tämähän on vaalivaikuttamista" 5:05
HS:n mukaan Niinistö olisi kieltänyt keskustelemasta Natosta vuoden 2015 vaaleissa – asiantuntija: "Tämähän on vaalivaikuttamista"

Lue myös:

    Uusimmat