Eeva Lehtimäen kommentti: Mielipidepiiritys Mäntyniemessä kiristyy – mitä presidentti Niinistö miettii Nato-jäsenyydestä juuri nyt?

Presidentti Niinistö kertoi CNN:lle, millainen Putin on – katso koko haastattelu 15:05

Mitä miettii tasavallan presidentti Sauli Niinistö Suomen turvallisuudesta ja Nato-jäsenyydestä juuri nyt? Tähän kysymykseen törmää kahvipöydissä ja mediassa. Monet poliitikot pähkäilevät omaa kantaansa ja odottavat työntöä juuri ulkopolitiikan johtajalta, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.

Vuodesta 1998 suomalaisten asenteita ja Nato-kantoja selvittäneen Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan tuoreesta mittauksesta nousee kiinnostavia tuloksia.

Kansa on tiensä valinnut ja ilmassa on jopa kärsimättömyyttä. 

Jo aiemmista mittauksista tuttuun tapaan Suomen Nato-jäsenyyttä kannattaa 60 prosenttia suomalaisista. Tuki on laajaa eri ryhmissä ja puolueissa. 

Vielä tammikuussa sodan uhan alla MTV Uutisten Taloustutkimukselta tilaamassa mielipidemittauksessa Nato-jäsenyyden kannatus nousi 50 prosenttiin, jos ylin valtiojohto olisi sen kannalla.

Venäjän aggressiivisen hyökkäyksen jälkeen suomalaisten kanta on vaihtunut tässäkin suhteessa salamavauhtia. Lähes puolet (48 prosenttia) kansalaisista kannattaisi Nato-jäsenyyttä Evan tuoreessa mittauksessa, vaikka ylin valtiojohto ei sitä kannattaisi.

Suomalaisilla on myös kiire Natoon Venäjän sotilaallisen uhan alla. Peräti 41 prosenttia haluaisi päätöksen liitytäänkö sotilasliittoon vai ei jo lähikuukausina.

Suomalaiset ovat juoksutermein 400 metrin loppusuoralla, kun politiikan eliitti juoksee 3 000 metrin esteitä. Nimenomaan puntarissa ovat esteet, uhat, mutta myös turvallisuusedut Naton jäsenenä. Ja silloin puhutaan turvatakuista.

Jokainen voi halutessaan seurata lähes reaaliajassa Ukrainan presidentin vetoomuksia länsikumppaneille sotilasavun tarpeesta. Saat solidaarisuutta, seisoma-aplodeja, rahaa, humanitaarista apua, jopa aseita, mutta muuten hoidat maasi puolustuksen itse ja yksin, koska et ole Naton jäsen. 

Kansalaisten tuesta Nato-projekti ei ole nyt kiinni. 

Hengästyttävä matkaohjelma ja Nato

Mitä miettii siis ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa – ja tähän tuttu tauko – valtioneuvoston kanssa johtava Niinistö?

Presidentin tapaamis- ja puheluohjelma on ollut hengästyttävä viime viikot. Yhdysvaltain presidentti, Ruotsin pääministeri, Venäjän presidentti, Iso-Britannian pääministeri, Ranskan presidentti…

Mitä voidaan sitten päätellä viimeisimmän matkan tuloksista julkisuuteen kerrotuista viesteistä?

Ranskan vierailun jälkeen Niinistö twiittasi:

– Rauhan palauttaminen ja turvallisuuden ylläpitäminen Euroopassa ovat tällä hetkellä tärkeimpiä asioita, Niinistö kirjoitti ranskaksi.

Suomalaisille tämän pitäisi kertoa, että juuri nyt sekä suurvaltojen että Naton painopiste on Ukrainan sodan hoitamisessa ja tulitaukotoiveessa, ei Suomen ja Ruotsin Nato-pähkäilyssä.

Mutta Nato-kulisseissa myös tapahtuu. Näin Niinistö keskusteluistaan Ranskan Emmanuel Macronin kanssa:

– Otin myös esille kysymykset, jotka liittyvät tämänhetkiseen turvallisuuspoliittiseen keskusteluun Suomessa,  Niinistö sanoo tiedotteessa.

Prosessi siis etenee ja juna liikkuu.

Shakinpeluuta – mikä on viisas siirto ja milloin?

Eduskunta pääsee keskustelemaan tuoreen selonteon turvin Suomen turvallisuuspolitiikan ratkaisuista ensi kuussa. Käsittelyyn menee ainakin kuukauden verran ja sen jälkeen olisi ensimmäisten johtopäätösten aika.

Yksi isoista kysymyksistä, varsinkin ulkopoliittisella johdolla, on ajoitus. Milloin mahdollinen jäsenhakemus olisi viisasta jättää, jos ja kun vaaka kallistuu siihen suuntaan?

Eurooppalaiset ja Suomi mukaan lukien pelkäävät aiheellisesti, voiko sota Ukrainasta levitä muualle. Ydinaseilla uhkailu ja Putinin yhä mustemmiksi muuttuvat puheet nousevat agendalle, kun valtiojohtavat tapaavat.

Tarvitaan shakinpelaajan viekkautta ja vastapuolen siirtojen ennakointia pitkälle tulevaisuuteen.

Kansansuosikkia on myös arvosteltu

Kansansuosikki Niinistö on viime viikkoina törmännyt presidenttikaudellaan itselleen outoon ilmiöön kuumentuneen Nato-keskustelun aikana. Presidenttiä on arvosteltu vaikeaselkoisuudesta, johtajuuden puutteesta, viestejä turvallisuuspoliittisista näkemyksistä on saatu tulkata ulkomaisten haastattelujen kautta.

Sekin on herättänyt närkästystä.

Toisaalta muutamista haastatteluista on paljastunut itse asiassa paljonkin uutta.

CNN:n tähtitoimittajan Christiane Amanpourin haastattelussa Niinistö kertoi enemmän kuin koskaan aiemmin puheluistaan Venäjän presidentin kanssa.

Vieraalla kielellä Niinistö oli harvinaisen suorasukainen ja selkeä.

Financial Timesin haastattelussa Niinistö oli rajannut Suomen turvallisuuspoliittiset vaihtoehdot enää kahteen malliin. Ne ovat joko Natoon liittyminen tai puolustusyhteistyön syventäminen Yhdysvaltain ja Ruotsin kanssa.

– Lähtökohta on, että tutkimme nyt jotain muuta vaihtoehtoa kuin nykytilanteen jatkamista, Niinistö sanoi.

Se on itse asiassa Niinistö-mittarilla paljon sanottu.

Puolustusyhteistyön syventämisestä Yhdysvaltain kanssa olisi kuitenkin hyvä saada irti konkretiaa. Pelkkä prosessipuhe ei juuri nyt rauhoita tai kelpaa kansalaisille. 

Mielipidejohtaja antaa tilaa mielipiteille

Mielipide- ja arvojohtajana Niinistö ei kerro vielä näkemystään Nato-jäsenyyteen ja mahdollisen hakuprosessin ajoitukseen, jotta aito keskustelu olisi mahdollista.

Perustuslain uudistamisesta huolimatta presidentillä on edelleen paljon valtaa sodan ja rauhan kysymyksissä. Ulkopoliittinen johto kantaa vastuun lähivuosien suurimmasta poliittisesta päätöksestä. Varsinkin kun naapurilta voi odottaa tällä hetkellä ihan mitä tahansa.

Senkin kanssa on elettävä.

Samaan aikaan Mäntyniemi on mielipidepiiritetty.

Kansalaiset ovat halunsa ilmaisseet, elinkeinoelämä ja yritysjohtajat näkevät Nato-jäsenyyden parantavan turvallisuutta ja yritysten toimintaedellytyksiä Suomessa.

Yhä useampi poliitikko liputtaa jäsenyyden puolesta tai suhtautuu siihen myönteisesti, jos valtiojohto päättää hakea sotilasliitto Naton-jäsenyyttä. Siis odottaa Niinistön tuuppausta. 

Vain Naton vastustajat pitävät tällä hetkellä sordiinoa yllä.

Mutta mitä Sauli Niinistö ajattelee Natosta ja Suomen turvallisuudesta juuri nyt?

Siitä saamme selkoa tänä iltana MTV Uutisten Nato-erikoislähetyksessä. Jaakko Loikkasen haastattelussa on myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Turneella on Helsinki-keikan aika.

On aika päivittää Niinistön ulko- ja turvallisuuspoliittista ajattelua myös suomeksi.

Asian ytimessä tänään MTV3-kanavalla kello 21 alkaen.

KATSO: Tällaista keskustelua Natosta on luvassa – illan haastattelua ja Nato-keskustelua ennakoimassa MTV:n uutispäätoimittaja Ilkka Ahtiainen ja MTV:n kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J. Penttilä:

Presidentti Niinistö puhuu Suomen turvallisuusratkaisusta Asian ytimessä -ohjelmassa – mitä Nato-keskustelulta voidaan nyt odottaa? 12:06



Lue myös:

    Uusimmat