Mainos

Risteilylaivojen vessavesien lorottaminen Itämereen loppuu

Risteilyalusten käymälöiden jätevesiä ei jatkossa saa päästää suoraan Itämereen.

Määräykset tulevat voimaan uusille laivoille kesäkuun alusta vuonna 2019. Nykyisille risteilyaluksille määräaika on kesäkuun alku vuonna 2021.  

Kansainvälinen merenkulkujärjestö IMO päätti kiellon voimaantulosta tänään. Kaikki Itämeren maat olivat yksimielisiä päätöksestä.  

Laivat jotka saapuvat Itämeren erityisalueen ulkopuolelta ja purjehtivat suoraan Pietariin, saavat kahden vuoden siirtymäajan kesäkuuhun 2023 saakka.  

Uudet säännökset koskevat kaikkia matkustaja-aluksia, joissa on enemmän kuin 12 matkustajaa. Käytännössä säännökset koskevat ulkomaisia risteilyaluksia, koska Suomesta säännöllisesti liikennöivät matkustaja-autolautat ovat jo pitkään jättäneet käymäläjätevetensä satamiin.  

Vedet satamiin tai käsittelylaitteet laivoihin  

Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) pitää päätöstä merkittävänä, mutta toteaa, että asiassa olisi voitu edetä nopeamminkin. 

-Ulkomaisten risteilijöiden osalta varustamoilla on edellytykset hoitaa asia kuntoon päätöstä nopeammassa aikataulussa.  

Jätevesien päästökielto mereen vähentää merenkulusta Itämereen päätyvien ravinteiden määrää. Risteilyalusten vaihtoehtoina on jättää jätevedet satamiin tai asentaa laivoihin jätevesien käsittelylaitteet, joilla typpeä ja fosforia voidaan poistaa, ennen vesien päästämistä mereen.  

Määräysten mukaan 70 prosenttia typestä ja 80 prosenttia fosforista täytyy poistaa vedestä, ennen kuin sen voi laskea mereen.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.