Laivat eivät saa enää tästä päivästä alkaen tyhjentää käymälöitään Suomen rannikolle.
Laki kieltää tästä päivästä alkaen rahtialusten käymäläjätevesien ja pakokaasujen puhdistuksesta syntyvien pesuvesien laskemisen Itämereen Suomen aluevesillä. Kielto laajenee tulevaisuudessa myös kotitalouksiin.
Tällä hetkellä kyseessä on kansallinen kielto, mutta sitä ajanut Baltic Sea Action Group toivoo suojelutoimien laajenevan muihinkin Itämeren maihin.
– Jos me näytämme, että tämä toimii, niin toivottavasti kiritetään sitten muita Itämeren valtioita, että saataisiin koko Itämeren laajuinen jätevesien päästökielto, sanoo Baltic Sea Action Groupin strategiajohtaja Pieta Jarva.
Suomella on tällä hetkellä säätiön mukaan edelläkävijän rooli Itämeren suojelussa.
Kielto laajenee porrastetusti
Jätevesien laskeminen Itämereen kiellettiin matkustajalaivojen osalta Suomessa jo aiemmin, mutta nyt kielto ulottuu myös rahtilaivoihin.
Tulevaisuuden tavoitteena on kieltää kaiken jäteveden laskeminen Itämereen. Kielto etenee Suomessa porrastetusti – kotitalousveden kaltaisten jätevesien laskeminen mereen kielletään vuonna 2030.
– Tämä on kansallinen kielto. Tästä hyötyvät kaikista eniten meidän omat rannikkovetemme ja siellä elävät lajit. Ja tietenkin me, Itämerestä nauttijat, Jarva huomauttaa.
Itämeri on matala ja suljettu merialue, joka on herkkä rehevöitymiselle. Jätevedet ja pakokaasujen puhdistusvedet sisältävät typpeä ja fosforia, jotka rehevöittävät jo kuormittunutta Itämerta entisestään. Jätevesien mukana tulee myös mikromuovia ja muita haitta-aineita.
– Tämä kielto tulee todella tarpeeseen, Jarva sanoo.