Itämeriasiantuntija rahtilaivojen jätevesien päästökiellosta Suomen aluevesillä: "Ei koske koko Itämerta"

1:37imgLaivat eivät enää saa päästää jätevesiään mereen Suomen aluevesillä.
Julkaistu 01.07.2025 20:37
Toimittajan kuva
Päivi Mäki-Petäjä

paivi.maki-petaja@mtv.fi

@pmakipetaja

Itämeriasiantuntija Seppo Knuuttila muistuttaa, että tänään voimaan tullut rahtilaivojen jätevesien päästökielto koskee vain Suomen aluevesiä, ei koko Itämerta. Jotta kiellolla olisi todellista vaikutusta meren tilaan, se pitäisi ulottaa koskemaan koko Itämerta.

Rahtilaivat, eivätkä muutkaan alukset, eivät saa tästä päivästä alkaen päästää jätevesiään mereen Suomen aluevesillä. Kielto koskee käsiteltyä käymäläjätevettä ja avoimen kierron rikkipesurien pesuvettä. Alusten käsittelemättömiä käymäläjätevesiä ei ole saanut tähänkään asti purkaa mereen Suomen aluevesillä.

Vuosaaren satamassa käyvistä rahtilaivoista suurin osa jättää jo nyt jätevetensä satamaan.

– Valtaosa aluksista jättää jo jätevetensä satamaan, mutta kyllä uskomme, että ainakin hieman jättäminen tulee lisääntymään. Kapasiteettimme kyllä riittää. Meillä on kiinteät jätevesien vastaanottojärjestelmät jokaisella laiturilla, toteaa Helsingin Sataman vastuullisuuspäällikkö Andreas Slotte.

Itämeri, Seppo KnuuttilaItämeriasiantuntija Seppo Knuuttila toivoo, että rahtilaivojen jätevesien laskeminen mereen kiellettäisiin koko Itämerellä.MTV

Lue myös: Loppu vessajätteille – tällainen toiminta on nyt laitonta

Kielto ei koske koko Itämerta 

Itämeriasiantuntija muistuttaa, että nyt voimaan tullut rahtialusten jätevesien päästökielto koskee vain Suomen aluevesiä.

– Kaikki jätevedet ovat jatkossakin vapaasti mereen päästettävissä heti kun tulee 12 merimailin, noin 22 kilometrin, päähän lähimmästä rannasta. Viestintä on ollut osittain epäselvää. Rahtilaivojen jätevesikielto ei astu voimaan koko Itämerellä, muistuttaa erikoistutkija Seppo Knuuttila Suomen ympäristökeskuksesta.

Jotta kiellolla olisi todellinen vaikutus meren tilaan, se pitäisi ulottaa koskemaan koko Itämerta.

– Seuraava askel pitäisi olla, että Itämeren rantavaltiot yhdessä pyrkisivät Helcomissa, Itämeren suojelukomissiossa, pääsemään yhteisymmärrykseen siitä, että haetaan Itämerelle kattavaa kieltoa kansainvälisestä merenkulkujärjestöstä IMO:sta, toivoo Knuuttila.

Itämeri, meri, maisemaItämeri on pahasti rehevöitynyt ja kaikki ravinnepäästöt mereen ovat liikaa.MTV

Rahtialukset kuormittavat Itämerta pienen kaupungin verran

Itämerellä liikkuu joka päivä noin 2000 rahtialusta, joissa on kaikkiaan noin 25 000 miehistön jäsentä. Yhteensä niiden jätevedet kuormittavat Itämerta pienen kaupungin verran.

– Jos kaikki Lauttasaaren asukkaat päästäisivät jätevedet puhdistamattomina rantavesiin, niin vaikutus olisi sama eli se on noin 20 tonnia fosforia ja 130 tonnia typpeä. Se ei ole valtavan suuri määrä, mutta vastaa pientä kaupunkia, laskee Knuuttila.

Arkijärjellä on vaikea ymmärtää, että Itämereen saa edelleen päästää alusten jätevesiä ihan laillisesti. 

– Merenkulun säännökset ovat kansainvälisiä ja niiden tiukentaminen on pitkän tien takana. Kansalaiset varmasti kokevat erikoisena, että kun jo vuodesta 2005 on ollut velvoite tyhjentää veneiden septitankit tyhjennyspisteisiin, niin isojen laivojen jätevedet voidaan edelleen päästää Itämereen, huomauttaa Knuuttila. 

Jätevesien jättämisestä satamaan ei tule aluksille kuluja.

– Ei maksa mitään. Se kuuluu pakolliseen alusjätemaksuun eli voi jättää niin paljon kuin haluaa. Tarjoamme lisäksi matkustaja-aluksille kannustinta, missä saa alennusta pakollisesta maksusta, jos jättää meille jätevetensä, kertoo Slotte.

Tuoreimmat aiheesta

Itämeri