Riskiryhmään kuuluvaa Maijua hirvittää kotona alkava kiireetön ikkunaremontti, jota taloyhtiö ei halua siirtää: "Se on vastoin valtiovallan ja viranomaisten ohjeita"

Pitäisikö korjaustyöt aloittaa vai siirtää? Näin koronatilanne vaikuttaa remontteihin"Vain välttämättömät toimenpiteet tehdään" 5:03
Nämä remontit kannattaa siirtää ja nämä tehdä ajallaan. Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen kertoo videolla, miten koronatilanne on vaikuttanut asuintaloissa tehtäviin remontteihin.

Koronavirustilanne pakottaa taloyhtiöt pohtimaan tulevien remonttien kohtaloa. Ministeriöt ohjeistavat siirtämään kaikki paitsi välttämättömät korjaustyöt.

Helsinkiläisen Maijun taloyhtiö aikoo toteuttaa kiireettömän ikkunaremontin koronatilanteesta huolimatta. Se huolestuttaa osaa asukkaista.

– Se on vastoin valtiovallan ja viranomaisten ohjeita. Uusia remontteja ei epidemian aikana pidä käynnistää. Ikkunaremontista koituu terveysriski etenkin riskiryhmäläisille. Heitä asuu arviolta noin puolessa rivitalomme asunnoista, itsekin riskiryhmään lukeutuva Maiju kertoo.

Pelko koskee koronaviruksen mahdollista leviämistä korjaustöiden aikana. Maiju ei halua esiintyä jutussa oikealla nimellään käynnissä olevan remonttierimielisyyden vuoksi.

Urakoitsija on luvannut, että korjaustyöt suorittavat henkilöt noudattavat varovaisuutta ja tarkkaa hygieniaa eivätkä tule töihin sairaana. Lisäksi työt tekee kaksi ennakkoon nimettyä henkilöä, jotka pysyvät samoina koko remontin ajan.

– Lupaushan on aivan tyhjä. Koronaviruksesta tiedetään, että sitä voi kantaa oireetonkin henkilö, Maiju toteaa.

"Kenenkään terveyttä ei saa riskeerata"

Ikkunaremontti edellyttäisi kahden työntekijän olemista kussakin asunnossa yhden työpäivän ajan, minkä lisäksi tulisi tarkastuskäynnit. Maijun mukaan riskinä on, että koronavirus voi levitä henkilöiden mukana asukkaille ja asunnosta toiseen.

– Kenenkään terveyttä ei saa riskeerata remontin vuoksi, ei asukkaiden eikä työntekijöiden, Maiju painottaa.

Osakkaiden selvä enemmistö on äänestänyt remontin aloittamisen puolesta alkuperäisessä aikataulussa touko–kesäkuun vaihteessa. Maijun mukaan ylimääräisessä yhtiökokouksessa mainittiin, että osakkaalla halutessaan olisi mahdollisuus siirtää remontti omalta kohdaltaan vaikka ensi vuoteen.

Koronatilanne ei ole hetkessä ohi, Maiju muistuttaa.

– Tämä tulee puhuttamaan taloyhtiöissä siihen asti, että lääke ja rokote on kehitetty.

Ministeriöiltä ohje remonteista

Maijun ja muiden remontin aloittamista vastustavan asukkaan huoli ei ole tuulesta temmattu. Sosiaali- ja terveysministeriö ja Ympäristöministeriö julkaisivat viime tiistaina yhteisen ohjeen asuinrakennusten korjaushankkeista koronaepidemian aikana.

Ministeriöiden ohje asettaa tiukkoja vaatimuksia korjaushankkeille, jotka kohdistuvat asuntojen sisätiloihin. Erityisen tärkeää on suojella yli 70-vuotiaita ja riskiryhmiin kuuluvia koronaviruksen mahdolliselta leviämiseltä.

– Koronaepidemian aikana taloyhtiöissä kannattaa harkita huolellisesti, ovatko huoneistokäynnit välttämättömiä, vai voidaanko ne siirtää myöhemmin tehtäviksi, ohjeessa sanotaan.

Ohje mainitsee esimerkeiksi välttämättömistä käynneistä putkivuodon ja viemäritukoksen.

Kiireettömät urakat tulevaisuuteen

Kiinteistöliiton apulaislakimiehen Kristel Pynnösen mukaan muut kuin välttämättömät ja kiireelliset suunnitteilla olevat urakat olisi nyt hyvä siirtää, jos urakka vaatii käyntejä asunnoissa, joissa on ihmisiä.

Asian tekee mutkikkaammaksi se, jos urakasta on mustaa valkoisella. Sovittujen korjaushankkeiden osalta ministeriöiden ohje kehottaa neuvottelemaan urakoitsijan kanssa mahdollisista muutoksista aikatauluun ja sen mahdollisen siirron kustannusvaikutuksista.

Pynnösen mukaan jo aloitettua urakkaa ei kuitenkaan voi kokonaan perua koronatilanteen nojalla, jos sopimus on jo tehty.

– Totta kai voidaan arvioida, mitkä työt tehdään ensisijaisesti ja mitkä ovat sellaisia töitä, jotka voidaan siirtää tulevaisuuteen, Pynnönen sanoo ja mainitsee esimerkkinä suoritetun urakan takuukorjaukset.

Ministeriöiden ohjeen mukaan urakka voi viivästyä koronaepidemian takia, jos talossa on esimerkiksi eristyksessä, karanteenissa tai karanteenin omaisissa olosuhteissa olevia asukkaita, eikä heidän huoneistoissaan voida välttämättä työskennellä.

Voiko asukas kieltää työntekijää tulemasta asuntoon, jos remontti on käynnistynyt?

Ei voi, sanoo Kiinteistöliiton Pynnönen. Urakoitsijalle on kuitenkin tärkeää viestiä, jos on karanteenissa. Varovaisuutta ja ohjeita on tärkeä noudattaa ja siirtyä sellaiseen huoneeseen, jossa töitä ei tehdä.

Remonttien siirtymisestä ongelmia

Asuntojen ulkopuolella tehtäviin urakoihin korona-aika ei vaikuta. Niitä jopa kehotetaan tekemään, sillä yritykset ovat nyt ahtaalla ja töitä ei meinaa riittää.

Urakoiden peruuntuminen koronaepidemian aikana voi aiheuttaa mittavia ongelmia tulevaisuudessa, kun tekemättömät remontit kasaantuvat. Taloyhtiöt kilpailevat silloin samoista työntekijöistä, hinnat saattavat nousta ja laatu jopa kärsiä.

– Tärkeää olisi se, että tehdään niitä urakoita, jotka eivät tapahdu huoneistoissa, jotta toimijoille löytyisi edelleen töitä, eikä remontit pysähtyisi kokonaan, Pynnönen sanoo.

Sosiaali- ja terveysministeriön sekä Ympäristöministeriön ohje perustuu 9. huhtikuuta koronatilanteeseen. Ohjeen valmisteluun ovat osallistuneet ministeriöiden lisäksi Valvira, AVI, THL, Kiinteistöliitto, Isännöintiliitto, Omakotiliitto, Rakli ja Rakennusteollisuus.

Lue myös:

    Uusimmat