Mainos

Riski: Naisten doping ehkä inhimillinen erehdys

Suomen naisten hiihtomaajoukkueen entinen valmentaja Jarmo Riski myöntää tienneensä, että Suomen Lahden MM-joukkueen käytössä on ollut kiellettyjä plasmaekspandereita.

Hän korostaa, ettei ole itse ollut tekemässä kiellettyjen aineiden tai menetelmien kokeiluja ja testejä mies- eikä naishiihtäjille.
-Tiedän tehneeni väärin ja pyydän anteeksi, etten ole ottanut kielletyn menetelmän käyttöä esille valmennusjohdon piirissä.
Riski sanoo järkyttyneensä syvästi saatuaan tietää, että WADA:n suorittamissa doping-testeissä kahden naishiihtäjän testitulos oli positiivinen.
-Itse pidän todennäköisimpänä vaihtoehtona inhimillisiä erehdyksiä. Selvitystyö tehdään virallisia teitä, naisten MM-hiihtäjien valmentaja korostaa.
-Urheilijani tuntien, ja kokemusteni perusteella, en uskonut Lahdessa ilmenneiden ongelmien koskevan naishiihtäjiä, Riski kirjoittaa.

Hän perustelee käsitystään sillä, että kaikki neljä mitalistia oli testattu heti kilpailun jälkeen, eikä kenelläkään ollut ilmennyt ongelmia dopingtestissä. Riski ilmoittaa urheilijoiden kurinpitomenettelyn aikana Milla Jauhon ja Virpi Kuitusen kanssa selvitettävän kaikki ne asiat, jotka ovat johtaneet tähän tilanteeseen.

Päättelin, keitä asia koskee

-Omien päätelmieni perusteella minulla on ollut käsitys niistä, joita asia koskee, Riski sanoo plasmaekspandereiden käyttäjistä. Hän kuitenkin huomauttaa, ettei ole varmuudella tiennyt, ketkä urheilijat, ja milloin, ovat kiellettyä menetelmää käyttäneet.
-En ole ollut itse näkemässä saati toteuttamassa ko. menetelmien käyttöä.
-Olen katsonut, ettei asia ole koskenut minun vastuualuettani, naishiihtoa, ja siksi olen vaiennut ja antanut asian olla.

Samalla Riski kieltää julkisuudessa esitetyt väitteet, että hän olisi toimiessaan maastohiihdon naisten valmentajana ollut täysin tietoinen ja mukana järjestelmällisessä dopingin käytössä.
-Tiedossani on ollut, että joukkueessamme on käytetty kestävyyslajeissa yleisesti käytettyä ja sallittua suonensisäistä nesteytystä energia- ja nestetankkaukseen.

Lahdessa tavoitteet ylitettiin

-Suomalaisten naishiihtäjien valmennus on ollut minun vastuullani vuoden 1998 keväästä lähtien. Yhteisten ponnisteluidemme tulokset ovat olleet ja ovat kaikkien nähtävillä ja arvioitavissa joka kerta, kun naishiihtäjät lähtöviivalle asettuvat, Riski kirjoittaa.
-Lopuksi haluan muistuttaa, että Lahteen asetetut tulostavoitteet ylittyivät naishiihtäjillä reilusti, kiitos hienojen urheilijoiden ja maailman parhaan huoltoryhmän.
-En kommentoi tiedotettani julkisuudessa, vaan asian selvitystyö jatkuu osaltani virallisia teitä, Riski kieltäytyy haastatteluista.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.