Äiti avautui imetyksen karusta puolesta: "En ole koskaan tuntenut sellaista kipua"

Erään äidin kokemus imetyksestä kertoo imetyksen kurjista puolista, joista äidin mukaan pitäisi puhua enemmän.

Remi Peers päätti jakaa synnytyksen jälkeistä fitness-matkaansa kuvaavalla Instagram-tilillään tarinansa vuoden kestäneen imetyksen jälkeen. Toisin kuin useimmiten, hänen tarinansa ei kuitenkaan ole positiivinen tai kannustava. Sen sijaan hän haluaa kertoa imetyksen kurjasta, kivuliaastakin puolesta.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Jo äidin julkaisema kuva kertoo kaiken tarvittavan. Punainen, turvonnut rinta näyttää yksinkertaisesti kivuliaalta. Kipeä rintatulehdus ei kuitenkaan ole ainut ongelma, jonka nainen joutui imetyksen kohdalla kohtaamaan.

– Imetys ei tullut helpolla minun kohdallani.  Maitoni nousi vasta viiden päivän jälkeen. En ollut tietoinen siitä, että siinä voisi kestää niin kauan, en välttämättä edes tiennyt, mitä 'maidon nouseminen' tarkoitti, vuoden vanhan Rudy-pojan äiti kirjoittaa Instagramissa.

Äidin mukaan hän oli ainoa imettävä äiti synnytysosastollaan. Ainoa toinen nainen, joka edes yritti imettää, luovutti 12 tunnin jälkeen, koska hänkään ei tiennyt, että maidon nousemisessa voi kestää.

– Kun muut vauvat nukkuivat täysine vatsoineen, minun poikani huusi ja itki rinnassani kiinni yön läpeensä, Peers muistelee.

"En ole koskaan tuntenut sellaista kipua"

Perheen päästyä kotiin ongelmat jatkuivat. Äidin jatkaessa imetystä hänen nänninsä halkeili kipeästi.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

– En ole koskaan tuntenut sellaista kipua, pelkäsin jokaista syöttöä, mutta jatkoin kyyneleet silmissäni, kunnes olin parantunut.

Koska äiti pelkäsi julkisen imetyksen aiheuttamaa häpeän tunnetta, hän syötti poikaansa pumpatulla maidolla julkisilla paikoilla, mikä puolestaan johti maitorauhasten tukkeutumiseen ja maidon pakkautumiseen – ja rintatulehdukseen.

– Muistan heränneeni aamukolmelta vapisten laittamaan ylleni aamutakin ja ylimääräisiä vilttejä ja yritin ruokkia poikaani. Se kipu. Se oli tuskallista. Tärisin ja hikoilin, mutta olin silti aivan jäässä.

Kun kuume nousi ja äiti alkoi oksentelemaan, hän tiesi, että jotain oli pielessä. 

– Minulle oli tullut yhdessä yössä verenmyrkytys. Tämä johtui siitä, etten osannut tunnistaa rintatulehduksen hienovaraisempia oireita (sillä en ollut nähnyt punoitusta sinä päivänä).

Tiedon ja tuen puute kismittää

Kipu tai sairaalareissu ei saanut naista hylkäämään imetystä. Eikä hän syytäkään itse imetystä kokemuksistaan vaan tuen ja saamansa tiedon puutetta. Peersin mielestä tuoreet äidit tarvitsevat muutakin kuin esitteitä imetyksen hyvistä puolista, he tarvitsevat tietoa myös mahdollisista ongelmsta.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

– Naisten ei odoteta synnyttävän yksin, mutta jotenkin heidän oletetaan imettävän yksin eikä jakavan kokemustaan muiden kanssa, ja tämän vuoksi niin moni imetyssuhde päättyy ennen kuin on ehtinyt oikein alkaakaan.

– Imetys on rankkaa, sitä pitää opettaa ja sitä pitää opetella. Ihan kuten kävely, puhuminen, lukeminen ja kirjoittaminen – se voi olla luonnollista, mutta se ei aina tule luontevasti, Peers muistuttaa.

***

3:30

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja