Syyttäjiltä painavia perusteita, että isä surmasi 3-vuotiaan tyttärensä vakaasti harkiten äidin silmien edessä: "Veitsen mukana pitämiseen ei ollut mitään syytä"

Helsingin hovioikeus ryhtyi tänä aamuna käsittelemään Porvoossa marraskuussa 2017 tapahtunutta leikkipuistosurmaa, jossa kuoli 3-vuotias tyttö. Lapsen isää syytetään murhasta.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi viime kesäkuussa tuolloin 39-vuotiaan Nicolas Cherchelin elinkautiseen vankeuteen muun muassa lapsensa murhasta ja lapsikaappauksesta. Mies valitti tuomiosta hovioikeuteen.

Syyttäjän mukaan henkirikos oli erittäin raaka ja julma ja se oli tehty vakaasti harkiten.

– Teossa oli etukäteissuunnittelua, Cherchel otti veitsen mukaan laukkuunsa, kun hän lähti tuona tekopäivän aamuna liikkeelle. Mitään järjellistä syytä veitsen mukana pitämiseen ei ollut, syyttäjä Jukka Haavisto kertoi.

Ei suostunut tapaamiseen isänpäivänä

Henkirikos tapahtui 13. marraskuuta 2017. Äiti oli lähdössä viemään lastaan päiväkotiin, kun Cherchel tuli yllättäen paikalle ja vei lapsen äidiltä. Tapahtuman näki kaksi äidin naapuria.

– Edellisenä päivänä oli isänpäivä eikä isä suostunut silloin olemaan lapsensa kanssa tekemisissä, vaikka häntä pyydettiin. Isä ei ollut useaan kuukauteen suostunut tapaamaan lastaan, Haavisto jatkoi.

Marraskuun 6. päivä isä oli uhannut viestillä lapsen äitiä, että tämä tulisi avaamaan silmänsä liian myöhään.

Isä vei lapsen läheiseen Lyseon leikkipuistoon, missä hän puukotti tyttöä.

Löi puukolla päähän

Syyttäjän mukaan teon motiivi oli se, että isä olisi halunnut päättää itse kaikista asioista. Pariskunnalla oli takana ero ja riitaisa huoltajuusriita, ja lapsen huoltajuus oli määrätty äidille.

Syyttäjän mukaan isä teki tekonsa erittäin raa'alla ja julmalla tavalla. Cherchel puukotti lastaan kolme kertaa päähän. Viimeisen lyönnin jälkeen veitsi jäi kiinni lapsen päähän.

Lapsen äiti näki tapahtumat muutaman kymmenen metrin päästä ja soitti paikalle apua. Äiti meni heti lapsensa luo, joka vielä ääntelehti hieman.

– Lapsi kuoli vasta matkalla sairaalaan. Tekijänä oli lapsen oma vanhempi, henkilö, johon lapsen tulisi eniten voida turvata. Se on varmasti erityisen julmaa lasta kohtaan, Haavisto sanoi.

– Lisäksi toinen lapsen vanhemmista on nähnyt teon ja se varmasti vaikuttaa koko hänen elämäänsä eikä unohdu ikinä, Haavisto totesi.

Julmaa äidille

Lapsen äiti on myös paikalla oikeudessa. Häntä kuullaan myöhemmin tänään.

– Teon julmuus voi ilmetä myös siinä, että aiheutetaan kärsimystä uhrin äidille, kuten tässä on tehty. Tässä on nimenomaan päätetty toteuttaa henkirikos julmalla tavalla lapsen äidin silmien edessä, lapsen äidin avustaja, asianajaja Markku Fredman sanoi.

Puolustuksen mukaan henkirikos ei ollut suunniteltu eikä erityisen raaka ja julma. Miehen asianajajan Matti Kaupin mukaan Cherchelillä oli veitsi mukanaan muuton jäljiltä ja vain siksi, että se ei mahtunut muihin laukkuihin.

– Mitä tulee raakuuteen ja julmuuteen, teko oli nopea ja asiat ovat edenneet äkillisesti. Puukoniskut olivat voimakkaita, pitkitettyä kärsimystä ei ole aiheutettu uhrille. Teon kokonaisarvostelussa tulee huomioida, että Cherchelillä itsellään oli vaikeaa vuosina 2016-2017 ja hänen henkinen tilansa oli järkkynyt, Kauppi kertoi.

Vei lapsen luvatta Karibialle

Murhan lisäksi Chercheliä syytetään pahoinpitelystä, lapsikaappauksesta ja kotirauhan rikkomisesta.

Pahoinpitely kohdistui lapsen äitiin tammikuussa 2017.

Pahoinpitely tapahtui syyttäjän mukaan sen jälkeen, kun Cherchel oli saanut häätöilmoituksen perheen yhteisestä kodista. Siitä seurasi riita, jonka yhteydessä Cherchel yritti painostaa äitiä allekirjoittamaan lapsen passihakemuksen. Nainen ei siihen suostunut, joten Cherchel pahoinpiteli häntä.

Cherchelin mukaan kyse oli vain lievästä pahoinpitelystä.

Nainen hakeutui pahoinpitelyn jälkeen tyttärensä kanssa turvakotiin. Sinne Cherchel lähetti naiselle viestin, jossa hän kertoi haluavansa tavata tyttärensä. Viestin liitteeksi mies oli lisännyt kuvan itsestään veitsi kädessä osoittamassa häntä itseään.

Lapsikaappauksesta miestä syytetään, koska hän vei tyttärensä ilman äidin lupaa ja salaa hankkimallaan passilla kesällä 2017 Karibialle sukulaistensa luo.

Lapsi oli pois Suomesta viisi viikkoa. Äiti matkusti perässä Karibialle kolmen viikon jälkeen ja haki lapsen kotiin.

Lue myös:

    Uusimmat