Mainos

Rikospaikka tänään: Suomalaisyhtiöltä yritettiin lypsää jättisummia tekaistuilla velkomuskanteilla – suurin vaatimus yli 100 miljoonaa

Tämän illan Rikospaikka-ohjelmassa kerrotaan Helsingin poliisin tutkinnassa olevasta poikkeuksellisesta petosjutusta.

Ohjelman tietojen mukaan vakavaraiselta suomalaisyhtiöltä vaadittiin käräjäoikeuksiin jätetyillä tekaistuilla ja perusteettomilla velkomuskanteilla useiden satojen tuhansien eurojen velkaa per hakemus. Lisäksi yksittäisellä muulla tekaistulla hakemuksella käräjäoikeudelta pyrittiin saamaan päätös yli sadan miljoonan euron saatavan täytäntöönpanokelpoisuudesta.

– Kyse on ammattimaisesta rikollisesta toiminnasta. Tutkinnassa on yksi juttukokonaisuus mutta useita törkeän petoksen yrityksiä, vahvistaa rikostarkastaja, tutkinnanjohtaja Sampsa Marttila Helsingin poliisista.

Tekaistuja haastehakemuksia oli jätetty käräjäoikeuksiin Etelä-Suomessa. Yhteen niistä käräjäoikeus antoi jo yksipuolisen tuomion, mutta ulosottoon velka ei ehtinyt mennä. Asianomistajayhtiö teki rikosilmoituksen poliisille viime kesänä.

Petosta oli yritetty vaihtamalla yhtiön osoitetiedot kaupparekisteriin. Näin käräjäoikeuden kirjelmöinti velkavaatimuksiin liittyen ei koskaan mennyt perille yhtiön oikeaan osoitteeseen.

– Hyvä keino ehkäistä rikollisessa tarkoituksessa tehtäviä yhtiön kaupparekisteri-ilmoituksia on Patentti- ja rekisterihallituksen tarjoama palvelu omien tietojen seurantaan. Kun kaupparekisteriin saapuu esimerkiksi osoitteenmuutos- tai muu yhtiön tietoihin liittyvä ilmoitus, palvelun käyttäjä saa tiedon asiasta sähköpostitse ja voi tarkistaa ilmoituksen oikeellisuuden, Marttila toteaa.

Petosjutun esitutkinta on kesken. Poliisi ei vielä ole kuullut rikoksesta epäiltyä tai epäiltyjä. Selvittelyssä on muun muassa, liittyykö toiminta järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Rikospaikka MTV3-kanavalla keskiviikkoiltaisin klo 22.35.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.