Mainos

Rikosoikeuden professori: Vakavien lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten tuomioita tulisi ankaroittaa

26:50

Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen olisi valmis edelleen kiristämään lapsiin kohdistuvien vakavien seksuaalirikosten tuomioita.

Tolvanen sanoo tänä iltana nähtävän Rikospaikka-ohjelman haastattelussa, että rangaistustason pulma koskee juuri vakavia rikoksia: lapsen törkeää seksuaalista hyväksikäyttämistä, raiskausta ja törkeää raiskausta.

– Pitää muistaa, että seksuaalisessa hyväksikäytössäkin on hyvin monenlaisia tekoja. Siellä on rikosoikeudellisesti vähäisiä tekoja ja niissä sakkorangaistus on ihan riittävä.

– Mutta kun mennään törkeisiin hyväksikäyttöihin, törkeisiin raiskauksiin ja raiskauksiin, siellä olisi mielestäni edelleenkin varaa ankaroittaa rangaistuksia, Tolvanen sanoo.

"Linja on muuttumassa"

Tolvasen mukaan Suomessa mitataan yhä rangaistuksia pääsääntöisesti asteikon alimmalta neljännekseltä tai viidennekseltä.

– Olen kyllä havainnut, että vakavissa seksuaalirikoksissa linja on muuttumassa. Korkein oikeuskin on tuominnut rangaistuksia asteikon ylimmältä puolikkaalta, jopa ylimmältä kolmannekselta. Tekojen vahingollisuuteen, vaarallisuuteen  ja moitittavuuteen kiinnitetään entistä enemmän huomiota, Tolvanen sanoo.

Tolvanen ottaa Rikospaikka-ohjelman haastattelussa kantaa myös sakkomenettelyn mahdolliseen laajentamiseen, jossa tuomiovaltaa siirrettäisiin entistä enemmän tuomioistuimelta poliisille ja syyttäjälle. Uudistuksella haettaisiin muun muassa säästöjä.

– Sivistysvaltiolla pitäisi olla varaa pitää myös kohtuullisen tasoista oikeuslaitosta yllä. Tämä on ihan periaatteellinen kysymys, Tolvanen sanoo.

Rikospaikka MTV3-kanavalla keskiviikkoiltaisin klo 22.40. Tässä jaksossa puhutaan myös muun muassa myymälävarkauksista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.