Rikosoikeuden professori kirjoittaisi koko seksuaalirikoksia käsittelevän rikoslain uusiksi – törkeät ja lievät teot eivät erotu toisistaan tarpeeksi rangaistusasteikolla

Mihin kovemmat rangaistukset vaikuttavat? 7:47
Huomenta Suomessa keskusteltiin siitä, miten kovemmat rangaistukset vaikuttaisivat.

Oulun epäillyt lapsiin kohdistuneet seksuaalirikokset ovat saaneet poliitikot vaatimaan kovempia rangaistuksia. Myös rikosoikeuden professori emerita Terttu Utriaisen mukaan rikoslaki vaatisi päivitystä.

– Tarkennuskeskustelu on ollut käynnissä jo pitkään. Nyt vaalit ja tietysti ulkomaalaisten osuus on tuonut siihen tietyn uuden särmän, Utriainen toteaa.

Hänestä yksi ongelma on, että törkeät ja lievät teot eivät erotu tarpeeksi toisistaan rangaistusasteikolla. Lisäksi Suomessa teot katsotaan rikoksiksi matalammalla kynnyksellä kuin monissa väkirikkaammissa maissa. Näissä maissa rikosoikeuteen jäävät vain törkeimmät rikokset.

"Rikoslakihan on aina aikakautensa heijastuma"

Utriaisen mukaan rikoslaki vaatisi päivitystä. Tähän yhtenä syynä on se, että henkilökohtaista koskemattomuutta loukkaavien tekojen moitittavuus ja rangaistusarvo ovat kohonneet. Tällaiset rikokset nähdään nykyään suurempina loukkauksina.

– Rikoslakihan on aina aikakautensa heijastuma ja siinä on aina tapahtunut muutoksia. Nyt tavallaan tässä suhteessa se pitäisi taas päivittää, Utriainen sanoo.

Yksittäisten uudistusten sijaan Utriainen kirjoittaisi koko seksuaalirikoksia käsittelevä rikoslain luvun uusiksi. Suostumuksen tulisi olla hänestä kaiken perusta eli kuvastaa sitä, että seksi perustuu ihmisten väliseen yhteisymmärrykseen.

Lue myös:

    Uusimmat