"Uhrit kantavat haavoja koko elämän" – Oikeusministeri lupaa pohtia seksuaalirikosten rangaistusten koventamista

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) lupaa tehdä alkuvuodesta päätelmiä siitä, pitäisikö rangaistuksia seksuaalirikoksista ankaroittaa.

Sitä ennen ministeriössä analysoidaan muun muassa viime vuosien rangaistuskäytäntöjä ja tehdään kansainvälistä vertailua.

Häkkänen kommentoi seksuaalirikoslainsäädäntöä torstaina eduskunnassa ja myös sähköpostitse STT:lle. Lainsäädäntöä arvioidaan kokonaisuudessaan, mutta lapsiin kohdistuviin seksuaalirikoksiin kiinnitetään erityistä huomiota. Tarkastelussa ovat niin rikosten tunnusmerkistöt kuin rangaistusasteikotkin.

– Ovatko ne ajan tasalla ja riittävällä tasolla, jotta ne voivat ennaltaehkäisemällä suojata kansalaisia mutta myös niin, että jälkikäteisesti toteutuvat oikeudenmukaiset rangaistukset tietyistä teoista.

Hän ei ottanut suoraan kantaa yksityiskohtiin kuten siihen, voiko esimerkiksi kymmenenvuotiaalta edellyttää vastustusta tunnusmerkistön täyttymiseksi.

Ministeri totesi, että lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten vakavuus on tunnustettu jo osin rikoslaissa, mutta sen riittävyyttä arvioidaan.

– Lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset ovat äärimmäisen vakavia tekoja. Uhrit kantavat haavoja koko elämän.

Keskustelu lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten tuomioista nousi pinnalle, kun hovioikeus piti ennallaan käräjätuomion jutussa, jossa parikymppinen mies oli sukupuoliyhteydessä kymmenenvuotiaan tytön kanssa. Mies tuomittiin törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, mutta ei törkeästä raiskauksesta, josta hänelle myös haettiin rangaistusta.

Lakivaliokunnan pj. nostaisi minimirangaistusta

Eduskunnan lakivaliokunnan puheenjohtaja Kari Tolvanen (kok.) olisi valmis nostamaan vähimmäisrangaistusta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä vuodesta kahteen vuoteen vankeutta. Törkeän raiskauksen minimirangaistus on kaksi vuotta vankeutta.

Muutos olisi nopea ratkaisu verrattuna seksuaalirikoslainsäädännön laajempaan muuttamiseen, poliisikansanedustaja sanoo.

Tutkimus: Ajatus yleisestä oikeustajusta kyseenalainen 2:07

Lue myös:

    Uusimmat