Mainos

Rikosoikeuden professori: Lapsiin kohdistuvien seksirikosten rangaistuksia tulisi koventaa

Rikosoikeiden asiantuntija kannattaa lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistusasteikon koventamista. Asiantuntijan mielestä kansalaisaloite ei kuitenkaan ole sopiva väline rangaistusten saamiselle oikealle tasolle.

Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen kannattaa lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistusten koventamista. 

– Oma kantani on se, että kun rikosnimikkeenä on törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, pitäisin rangaistuksena olla ehdoton vankeus, ellei tekijä ole alle 18 vuotias, Tolvanen sanoo.

– Jos täysi-ikäinen ihminen syyllistyy rikokseen, jonka rikosnimike on törkeän lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, silloin olisi ihan perusteltua, että vähimmäisrangaistus olisi kaksi vuotta ehdotonta vankeutta.

Tolvasen muistuttaa, että myös törkeästä raiskauksesta minimi on kaksi vuotta vankeutta. Ehdolliset vankeudet pitäisikin poistaa myös törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

– Se todella tarkoittaisi käytännössä sitä, että niistä ei voitaisi ehdollisia vankeusrangaistuksia enää tuomita. Samalla tavalla enää ei voida täysi-ikäiselle syyntakeiselle tuomita ehdollista törkeästä raiskauksesta, koska minimi on kaksi vuotta ehdotonta.

Kansalaisaloite ei oikea tie

Vaikka ajatus on oikea, ei Tolvanen kuitenkaan käyttäisi rangaistusten kiristämiseen kansalaisaloitetta. 

– Rikosalaan kuuluvat asiat pitäisi hoitaa perinteisen kaavan kautta eli niin, että asiat valmistellaan ministeriössä ja käydään lausuntokierrokset. Niiden perusteella tehdään hallitukselle esitys, joka käsitellään eduskunnassa asianmukaisesti. Nämä ovat niin monitahoisia kysymyksiä, että niitä ei voida mitenkään jalostaa laiksi asti, ainakaan sellaisenaan kansalaisaloitteen pohjalta. 

Rikosoikeuden professori korostaa, että rangaistusten pohjalla pitää olla luotettavaa ja perusteellista tietoa. 

– Rikosvastuuehdot ja rangaistukset pitäisi perustaa tutkittuun tietoon ja monipuoliseen keskusteluun. Toki kansalaisaloite voidaan ottaa yhtenä argumenttina ottaa huomioon kun lakien muuttamista arvioidaan. 

Eduskunnan lakivaliokunta järjestää tänään avoimen kuulemisen lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistusten koventamisesta.

Valiokunnan kuultavina ovat asiaa koskevan kansalaisaloitteen tekijät, poliisin ja syyttäjän edustajat sekä lastensuojelun asiantuntijoita.

1:29

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.