Mainos

Rikoslaboratorio verrannut DNA-näytteitä Bodominjärven surmatutkimuksissa

Bodominjärven surmia selvittävä KRP:n rikostekninen laboratorio on verrannut keskenään pienen henkilöpiirin DNA-näytteitä.

Bodominjärven surmia osaltaan selvittävä keskusrikospoliisin rikostekninen laboratorio on verrannut keskenään pienen henkilöpiirin DNA-näytteitä.

- Tässä suljetussa piirissä on uhrien lisäksi teosta epäilty, kertoi laboratorion johtaja Kimmo Himberg STT:lle.

Keski-Euroopasta työmatkalla tavoitettu Himberg arvioi puhelimitse, että DNA antaa menetelmänä absoluuttisen varman henkilötunnistuksen. Näin on siitä huolimatta, että nykyään on yhä vielä tapana ilmoittaa todennäköisyyslukuna, että 10 miljardin ihmisen joukosta löytyy vain yksi henkilö, jolla on tällainen DNA.

- Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että menetelmä on varma tunniste eli ei ole tarpeen varmistella sitä, olisiko jollakin muulla henkilöllä ollut samanlainen DNA.

Himberg korostaa, että tekniset menetelmät ovat rikostutkinnan apuvälineitä, mutta ne eivät ole rikostutkinta kokonaisuudessaan.

- Mikään yksittäinen tutkimustulos ei saa riittää näytöksi missään rikostutkinnassa koskaan.

- DNA-menetelmä on kohtalaisen uusi. Kun se tuottaa niin varmoja henkilötunnistuksia kuin se tuottaa, maallikot ajattelevat mielellään, että jos nyt DNA:ta on käytetty, niin siinähän se näyttö on - mutta eihän se koskaan näin ole, ei missään jutussa.

- Rikoksen tutkinta on kuin palapeliä pelaisi. Sitten kuvan näkee, kun palat ovat kohdallaan tai tarpeeksi monta palaa on saatu kohdalleen. On vaikea sanoa, mikä on yksittäinen avain, Himberg toteaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.