Mainos

Rikollisryhmä toi varastettuja autoja Venäjältä Suomeen – hämärää autokauppaa pyöritettiin Kotkasta käsin

Rajavartiolaitos epäilee, että rikollisryhmä on tuonut Venäjältä Suomeen ainakin 15 henkilöautoa, joista 11 on ollut varastettuja tai kadonneeksi ilmoitettuja.

Kaakkois-Suomen rajavartioston mukaan autot tuotiin Suomeen myyntitarkoituksessa. Autot tuotiin Suomeen turistiautoina Vaalimaan, Nuijamaan ja Imatran rajanylityspaikkojen kautta viime vuoden helmikuun ja joululuun välillä.

Yliluutnantti Ville Mihlin mukaan rikollisryhmän toiminta paljastui, kun rajavartiosto kiinnitti rajatarkastuksen yhteydessä huomiota venäläisautoilijaan, joka oli poistumassa Suomesta eri autolla kuin millä oli saapunut maahan.

– Rupesimme tutkimaan, ja havaittiin että autoista oli etsintäkuulutuksia. Osa autoista ilmoitettiin jälkikäteen kadonneeksi tai varastetuksi.

Yliluutnantin mukaan tästä voi päätellä, että autot oli ajettu todennäköisesti Suomeen hyvin pian sen jälkeen, kun ne oli varastettu Venäjällä.

Autoista seitsemän oli rahoitusyhtiön omistuksessa ja kahteen autoon oli väärennetty kuljettamiseen oikeuttava valtakirja. Rajavartioston mukaan yhdessä autossa oli myös väärä Venäjän rekisteriote.

Autojen tullausarvo on ollut noin 170 00 euroa. Rajavartiolaitoksen mukaan verottajalta on jäänyt epäiltyjen rikosten vuoksi saamatta lähes 60 000 euroa.

Yliluutnantti Ville Mihl pitää tapauksia erittäin poikkeuksellisina.

– En ole aikaisemmin vastaavaa nähnyt, että nimenomaan Suomeen päin tuodaan autoja, ja sitten vielä myydään niitä, hän toteaa.

Säilytettiin firman tiloissa

Viidestätoista autosta yksitoista toi Suomeen venäläinen mies, joka luovutti autot Kotkassa toimineelle toiselle venäläismiehelle. Tämä säilytti autoja edustamansa yrityksen tiloissa ja hoiti autojen markkinoinnin ja myynnin.

Rajavartiolaitoksen mukaan autoja oli mainostettu tunnetuilla automyyntisivuille internetissä. Esitutkinnan aikana viidestätoista autosta kahdeksan saatiin takavarikoitua Suomessa.

Saksassa kaksi autoa asetettiin luovutuskieltoon. Viisi Saksaan toimitettua autoa oli myyty edelleen Pohjois-Afrikkaan.

Sekä autot Suomeen tuonut mies että myyntiä Kotkan päässä hoitanut mies on vangittu. Tapaus on siirtynyt syyteharkintaan.

Ville Mihlin mukaan kaakkoisrajalla tyypillisiä tapauksia ovat niin sanotut arvoautotapaukset, joita paljastuu parisen kymmentä vuosittain.

Näissä tapauksissa Euroopasta tai Venäjältä varastettuja arvokkaampia, verolliselta hinnaltaan 70 000 – 100 000 euron, autoja kärähtää rajalla.

– Uusin ilmiö on, että Venäjällä varastetaan autoja, joilla liikutaan normaalisti matkailumielessä Venäjältä Suomeen ja takaisin. Rajatarkastuksissa ilmenee, että auto onkin varastettu. Näitä on ollut parin vuoden aikana enenevissä määrin.

Mihlin mukaan joillekin kuljettajille tulee aitona yllätyksenä, kun oma auto onkin etsintäkuulutettu kadonneena tai varastettuna.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.