Riittävätkö hengityssuojaimet suomalaisille, jos niiden käytöstä annetaan suositus? Näin vastaavat ministerit ja Huoltovarmuuskeskus

Kotimainen suojamaskituotanto alkaa monen yrityksen voimin – politiikan toimittaja Ossi Rajala purkaa hallituksen tiedotustilaisuuden annin 7:36
MTV Uutiset Live kävi läpi hallituksen tiedotustilaisuutta liittyen suojamaskien käyttöön ja niiden valmistukseen Suomessa.

Viranomaiset eivät toistaiseksi ole antaneet virallista suositusta suu- ja nenäsuojainten käytöstä julkisilla paikoilla. Riittäisivätkö suojaimet, jos suositus annettaisiin?

Monessa maassa hengityssuojainten käyttö julkisilla paikoilla on arkipäivää, ja myös Suomessa on käyty paljon keskustelua siitä, pitäisikö sosiaali- ja terveysministeriön suosittaa niiden käyttämistä.

MTV Uutiset tiedusteli hallituksen tiedotustilaisuudessa, riittäisivätkö suu- ja nenässuojaimet, jos tällainen suositus annettaisiin.

– Mikäli mentäisiin kansanmaskeihin, silloin tarvitaan kaupallisia ratkaisuja. Tämä volyymi eri riitä siihen, elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) vastasi.

Tänään kerrottiin kolmen suomalaisyrityksen aloittaneen suojainten laajamittaisen valmistamisen. 

Mikäli suomalaiset ryhtyisivät laajamittaisesti käyttämään suojaimia julkisilla paikoilla, tuotantoa olisi joko kasvatettava voimakkaasti tai hankintoja lisättävä ulkomailta.

– Se on iso lisäys, hyppäys tuotantomääriin, jos tällaiseen mennään, työministeri Tuula Haatainen (sd.) sanoi.

Sosiaali- ja terveydenhuoltoon pitäisi riittää maskeja

Ministeri Lintilän mukaan maskien raaka-aineista käydään edelleen erittäin kovaa kilpailua kansainvälisillä markkinoilla.

Ministeri Haataisen mukaan kotimaisen valmistuskapasiteetin pitäisi kuitenkin riittää yksinään tyydyttämään sosiaali- ja terveydenhuollon suojaintarpeet.

Huoltovarmuuskeskuksen väliaikainen toimitusjohtaja Janne Känkänen muistutti siitä, ettei keskuksen ole tarkoitettukaan hankkivan suojaimia jokaiselle suomalaiselle.

– Meidän toimeksianto ja mandaatti, ja tietenkin myös muiden sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoiden mandaatti, koskevat nimenomaan kriittistä käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollossa, ja siihen mitoitukseen myös suunnittelemme oman hankintatoimintamme.

Huoltovarmuuskeskus on kuitenkin Känkäsen mukaan valmis keskustelemaan siitä, minkälaista tukea se voisi antaa tilanteessa, jossa eri toimijat hankkisivat suojaimia markkinaehtoisesti.

Lue myös:

    Uusimmat