"Riippuvuudet ovat urheilussa tabu" – urheilupsykologi suree menetettyä potentiaalia, näkee ajan olevan kypsä muutokselle

Urheilupsykologi muistuttaa peliriippuvuuden todellisuudesta:"Riippuvuudet ylipäätään ovat urheilussa tabu" 5:40
Urheilupsykologi Mia Stellberg muistuttaa, että riippuvuudet ovat urheilussa yhä tabu laajemminkin.

Urheilupsykologi Mia Stellberg arvostaa entisen liigajalkapalloilijan Toni Junnilan ulostuloa peliriippuvuudesta. Stellberg pitää tekoa rohkeana, mutta kantaa samalla ammattinsa puolesta surua lahjakkaasta urheilijasta, joka on alisuoriutunut urallaan psyykkisten ongelmien takia.

Peliriippuvuus on urheilupiireissä yhä tabu, vaikka sitä tiedetään esiintyvän kaikkien lajien joukossa.

– Koen, että riippuvuudet ovat urheilussa tabu ylipäätään. Jos taas mennään esimerkiksi e-urheilun puolelle, peliriippuvuutta voi esiintyä myös siellä viihdepelaamisen suurena määränä. Se on hyvin erilaista ja sen tunnistaminen on hyvin haastavaa, Stellberg sanoo MTV Urheilulle.

Stellbergin mukaan tulee muistaa, että urheilijat ovat poikkeuksellisia persoonia.

– He tykkäävät ottaa riskejä, haastaa itseään, hakea enemmän. Pelaamisesta on mahdollisuus saada turvallisuudentunnetta, onnistumisen kokemuksia, riskinottoa ja adrenaliinia. Kaikkea sellaista, mikä koetaan joissakin lajeissa myös urheilijalle hyödyksi.

Stellbergin mukaan myös peliriippuvuudesta paranemisessa oleellista on juurisyiden, kuten mahdollisten perinnöllisten altistajien tunnistaminen.

– Ei pidä hoitaa oiretta vaan sairautta.

– Olen sitä mieltä, että joka ikinen urheilija iästä ja lajista riippumatta on oikeutettu hyvään uraan, joka oikeasti resonoi ja tuo esiin urheilijan kaiken osaamisen. Joskus se jää siitä kiinni, ettei urheilija osaa itse nuotittaa, sanottaa tai hakea apua. Koen kuitenkin, että aika alkaa olla valmiimpi sille, että urheilijat tunnistavat itsessään tarpeen pyytää apua asiantuntijoilta. Sitä varten me olemme olemassa, Stellberg muistuttaa.

Entinen liigajalkapalloilija Toni Junnila kertoi MTV Urheilun haastattelussa peliriippuvuudestaan.

Entinen veikkausliigapelaaja avautuu uransa tuhoamasta peliongelmastaan – auttaa nykyisin samassa tilanteessa olevia 3:08

Lue myös:

    Uusimmat