Tullin ruokakoirat tekivät hämmentäviä löytöjä: Matkustajilta takavarikoitu piikkisikaa, kamelia ja pingviiniä

Ruokakoirat löytävät tehokkaasti matkustajien tuomia lihatuotteita. 

Koira haistelee matkalaukkuhihnalla liikkuvia laukkuja yksitellen. Kyseessä on tullikoira Rico työssään Helsinki-Vantaan lentokentällä. Monet ovat nähneet tullikoiria työssään, mutta ruokakoirista on harvempi kuullut. Niillä on kuitenkin tärkeä rooli muun maussa afrikkalaisen sikaruton torjunnassa. 

Afrikkalainen sikarutto on sikoja ja villisikoja tappava tauti. Se ei tartu ihmiseen, mutta aiheuttaa suuren uhan Suomen sikataloudelle ja lihateollisuudelle. Virukset leviävät muun muassa matkailijoiden tuomien elintarvikkeiden mukana.

Keväällä 2020 ruokakoirana aloittanut Rico löytänyt uransa aikana jo 5 000 kiloa eläinperäisiä elintarvikkeita. 

Pääasiassa Ricon löydöt koostuvat tutuista liha- ja maitotuotteista, mutta aina välillä eteen tulee erikoisempi tai ennalta tuntematon tuote. Viime vuoden aikana Rico on löytänyt muun muassa savustettua piikkisikaa, kuivattua kamelia ja pakastettuja pingviinejä.

– Osa matkailijoista on ollut siinä käsityksessä, että jos mukana tuotu ruokatuote on jollain tapaa käsitelty, niin sen voi tuoda. Sitten on heitäkin, joille on tullut yllätyksenä, ettei eläinperäisiä elintarvikkeita olisi saanut tuoda. kertoo koiranohjaaja Kimmo Lindén Tullin tiedotteessa.

Afrikkalaista sikaruttoa esiintyy useissa EU-maissa

Liha- ja maitotuotteiden yksityinen tuonti EU:n ulkopuolelta Suomeen on kielletty. Kielto koskee sekä omaan käyttöön että tuliaisiksi tarkoitettuja elintarvikkeita. Myös lemmikkien ruoat kuuluvat tuontikiellon piiriin. 

Tällä hetkellä afrikkalaista sikaruttoa esiintyy EU:n alueella Ruotsissa, Virossa, Latviassa, Liettuassa, Puolassa, Unkarissa, Romaniassa, Bulgariassa, Slovakiassa, Italiassa, Saksassa, Tšekissä, Kreikassa ja Kroatiassa.

Lue myös:

    Uusimmat