Suomen ensimmäinen ruokakoira estää vaarallisten eläintautien leviämistä maahan

Eläköitynyt tullikoira Urho palkittiin koiramessuilla 1:07

Tulli on hankkinut ruokakoiran estämään vaarallisten eläintautien, kuten afrikkalaisen sikaruton, leviämistä Suomeen.

Vaalimaan rajalla aloitti torstaina Suomen ensimmäinen ruokakoira, joka etsii matkustajilta luvattomia eläinperäisiä elintarvikkeita.

Tauti voi levitä, kun ihmiset tuovat eväinä ja tuliaisina sian- ja villisianlihatuotteita. Esimerkiksi Tshekkiin ja Unkariin taudin epäillään levinneen eväiden tai ruokajätteen mukana.

Video: eläköitynyt tullikoira Urho teki isoja löytöjä työurallaan.

Ei tartu ihmisiin

Afrikkalainen sikarutto on sikaeläimille tappava tauti, joka ei tartu ihmisiin. Tautia esiintyy Itä-Euroopassa, Baltiassa ja Venäjällä.

Suomessa on kielletty sikojen ulkonapito kesäkuun alusta alkaen. Jos sikoja haluaa pitää ulkona, ne tulee suojata tukevalla aidalla siten, etteivät siat pääse kosketuksiin tautia levittävien villisikojen kanssa.

Myös Tanskassa aiotaan rakentaa villisika-aita Saksan vastaiselle rajalle. Tarkoituksena on estää afrikkalaisen sikaruton leviäminen maahan.

– Suomen ja koko EU:n tulee tehdä kaikkensa, jotta tauti ei leviäisi uusille alueille, sanoi maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.

EU-lainsäädäntö kieltää liha- ja maitotuotteiden tuonnin EU-alueelle matkustajien mukana tai yksityishenkilöille postitse.

Lue myös:

    Uusimmat