Mainos

Richard istui syyttömänä vankilassa lähes 46 vuotta – 73-vuotias saa nyt korvauksena 1,5 miljoonaa dollaria, haaveilee koiranpennusta

4:09
Video: Mies istui syyttömän vankilassa lähes 46 vuotta.

Yhdysvaltalaismies vietti vankilassa ennätykselliset 45 vuotta tuomittuna murhasta, jota hän ei ollut tehnyt. Aika on pisin, jonka kukaan on ollut syyttömänä vankilassa Amerikassa.

Michiganista Yhdysvalloista kotoisin oleva Richard Phillips vapautettiin viime vuonna toisen miehen tunnustettua murhan.

Michiganin oikeusministeri Dana Nessel kertoo, että Phillipsille maksetaan 1,5 miljoonaa dollaria, eli vajaat miljoona euroa korvaukseksi turhista vuosista telkien takana. Phillips saa siis yhdestä vuodesta noin 50 000 dollaria. Summasta ei tarvitse maksaa veroja.

1,5 miljoonan dollarin maksu kattaa noin kolme vuosikymmentä Phillipsin tuomiosta, koska hän oli vankilassa myös aseellisesta ryöstöstä. Phillipsin lakimies Gabi Silver sanoo taistelevansa yhä ryöstötuomiosta.

Uusi elämä alkoi 73-vuotiaana

Nyt 73-vuotias Phillips oli vain 27-vuotias, kun hänet pidätettiin. Hänet passitettiin vankilaan lokakuussa 1972 ilman mahdollisuutta päästä ehdonalaiseen vapauteen.

Kun hänet vapautettiin viime vuonna, hän ihmetteli sitä, miten syvällisesti arki on hänen vankilassa ollessaan muuttunut. Häntä hämmästytti muun muassa se, miten monenlaisia tuoremehuja kauppojen hyllyltä nykyään löytyy.

Tuomio perustui väärään todistukseen

Miksi Phillips sitten joutui vankilaan?

Phillips tuomittiin alun perin Gregory Harris -nimisen miehen murhasta. Harris oli vedetty autostaan ulos ja ammuttu kuoliaaksi.

Uhrin lanko oli kertonut kuulleensa Phillipsin puhuneen murhasta baarissa. Phillips kiisti murhasyytteet. Hän oli kertonut asianajajalleen mieluummin kuolevansa vankilassa kuin tunnistavansa murhan, jota ei ollut tehnyt.

Vuonnna 2010 Richard Polombo -niminen mies tunnusti murhanneensa Harrisin. Vuosia kestäneen oikeustaistelun jälkeen Phillips sai uuden oikeudenkäynnin loppuvuonna 2017. Hänestä tuli vapaa mies maaliskuussa 2018.

Vankilassa löytyi maalausharrastus

Jotain hyvääkin vankila-aika toi Phillipsin elämään. Hän nimittäin alkoi maalata vuonna 1990 pitääkseen yksinäisyyden loitolla ja täyttääkseen pitkät päivänsä. Hän maalasi myös ”pitääkseen sydämensä pehmeänä ja toivonsa yllä”, kuten hänen nettisivuillaan todetaan.

Phillipsin maalaukset päätyivät onnittelukorteiksi, jotka hän myi muille vangeille. Hän käytti saamansa rahat ostaakseen lisää taidetarvikkeita.

Haaveissa koiranpentu

Phillipsin lakimies kertoo, että Phillips asuu tällä hetkellä vuokralla, mutta toivoo voivansa ostaa pienen asunnon korvausrahoillaan ja pystyvänsä nauttimaan ”elämän pienistä iloista”.

Suurin Phillipsin haaveista on saksanpaimenkoiranpentu. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja