Mainos

Rice vahvoilla Powellin seuraajaksi

Yhdysvaltain hallinnon virkamiespiireissä presidentti George Bushin turvallisuuspoliittista neuvonantajaa pidetään vahvimpana ehdokkaan uudeksi ulkoministeriksi.

Arvailut Yhdysvaltain uudesta ulkoministeristä käyvät kiivaina. Amerikkalaisten tiedotusvälineiden haastattelemat virkamiehet pitävät ennakkosuosikkina tehtävään presidentti Bushin turvallisuuspoliittista neuvonantajaa Condoleezza Ricea.

Ricen on kuitenkin arveltu olevan kiinnostuneempi puolustusministerin salkusta, mikäli nykyinen puolustusministeri Donald Rumsfeld ei enää jatka tehtävässään toista kautta. Hän on sanonut karsastavansa diplomatiaan liittyviä seremonioita ja jatkuvaa matkustamista, joka on osa ulkoministerin työtä.

Toinen vahva ulkoministeriehdokas on Yhdysvaltain nykyinen YK-suurlähettiläs John Danforth. Danforth kertoi kuitenkin eilenYK:ssa toimittajille, ettei häntä ole ainakaan vielä kysytty tehtävään.

Presidentti Bushin odotetaan nimittävän ulkoministeri Colin Powellin seuraajan pian, mahdollisesti jo lähipäivinä. Bush hyväksyi Powellin eroanomuksen eilen.

Rumsfeld ei keskustele tulevaisuudestaan

Powellin ero ja Ricen mahdollinen nimitys hänen tilalleen herättää kysymyksiä puolustusministeri Donald Rumsfeldin ja hänen apulaisministerinsä Paul Wolfowitzin asemasta. Rumsfeldia on pidetty yhtenä Bushin hallituksen lähtijöistä. Nyt jo kuusi 15 ministeristä on ilmoittanut jättävänsä hallituksen, mutta Rumsfeld on pitänyt salkustaan kiinni.

Ecuadorissa vieraileva Rumsfeld kiitteli vuolaasti Powellin saavutuksia ministerinä. Rumsfeldin ja Powellin valtataistelu on viime vuodet ollut yksi Washingtonin lehdistön ja poliittisten piirien kestopuheenaiheista. Nyt Rumsfeld kuvasi eroavaa ministeriä "valtavan lahjakkaaksi yksilöksi."

Omasta tulevaisuudestaan Rumsfeld kieltäytyi puhumasta.

-En ole lainkaan keskustellut siitä presidentin kanssa, en kirjallisesti enkä suullisesti, Rumsfeld sanoi.

(MTV3-Reuters-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.