Tässä on sovun avain Ukrainan sodan rauhanneuvotteluissa – asiantuntija: "Tuhannen taalan kysymys"

Miten myrkytyshuhu tulee vaikuttamaan Venäjän ja Ukrainan välisiin neuvotteluihin? Näin asiantuntija arvioi 9:55
Kuinka Venäjän tavoitteet sodasta Ukrainassa ovat muuttuneet? Katso asiantuntijan analyysi videolta

Asiantuntijan mukaan Venäjän tavoitteiden todellisuus konkretisoituu rintamalla. Toistaiseksi viitteitä sotatoimien keskittämisestä Itä-Ukrainassa ei juuri ole.

Venäjän armeija ilmoitti viime viikolla sotilasoperaationsa ensimmäisen vaiheen olevan ohi. Näin ollen Venäjän joukot keskittyvät seuraavaksi Donbassin alueen "vapauttamiseen".

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Sinikukka Saaren mukaan Venäjän alkuperäiset päämäärät ovat todennäköisesti muuttuneet sodan aikana.

Ukrainan neuvottelijat kertovat neuvottelujen Venäjän kanssa edistyneen tiistaina Istanbulissa sen verran, että tapaaminen maiden presidenttien Volodymyr Zelenskyin ja Vladimir Putinin välillä on mahdollinen.

Se, mihin Venäjän presidentti Vladimir Putin olisi valmis tyytymään neuvotteluissa on kuitenkin täysi kysymysmerkki.

– Tämä on se tuhannen taalan kysymys. Tähän ei ole varmasti vastausta muilla kuin Putinilla itsellään, Saari kommentoi MTV Uutiset Liven haastattelussa tiistaina.

Saaren mukaan Venäjälle tyypillistä on se, että viestien sävy muuttuu päivästä toiseen.

– Yhtenä päivänä viestitetään muuttunutta asennetta, mutta seuraavana päivänä linja on paljon tiukempi.

Saari muistuttaa, että tavoitteiden todellisuus konkretisoituu rintamalla.

– Mikäli Venäjä oikeasti on muuttamassa taktiikkaansa niin, että se on keskittämässä sotatoimet vain Itä-Ukrainaan, niin valitettavasti tästä meillä ei vielä ole merkkejä. Sotatoimet ovat jatkuneet esimerkiksi Mariupolissa ja Kiovan lähellä, kuten aiemminkin. Emme voi tässä vaiheessa vielä luottaa, että päämäärät todella olisivat käytännössä muuttuneet.

Kysymys voi Saaren mukaan olla myös hämäysoperaatiosta.

Asiantuntija: Venäjä on sortunut virhearvioihin

Lukuisat asiantuntijat ovat arvioineet, ettei Venäjän suurhyökkäys Ukrainassa ole sujunut suunnitellusti. Maa on kokenut kovia tappioita ja on katsottu, että presidentti Putinin johtama Venäjä aliarvioi Ukrainan.

Saaren mukaan Venäjä on tehnyt hyökkäyksen edetessä useita virhearvioita.

– Yksi niistä koskee sitä heidän asevoimien tehokkuutta ja kyvykkyyttä. Selvästi kaikki ei ole mennyt suunnitelmien mukaan.

Saaren mukaan on vaikea arvioida johtaako tilanne entistä kovempiin iskuihin ja hyökkäyksiin vai saako se maan vetäytymään ja neuvottelemaan.

– Voi hyvinkin olla, että vielä ei olla valmiita neuotteluihin vaan ajatellaan niin, että Venäjällä on kuitenkin sotilaallinen ylivoima. Ei ehkä niin komea, mutta siitä huolimatta resursseja pitkään sotaan on. Myös tämä on yksi uhkakuvista mitä tähän tilanteeseen liittyy.

Mielenkiintoinen kompromissiehdotus

Ukraina ehdotti nyt rauhanneuvotteluissa konsultointijaksoa Krimin asemasta. 

– Uutta oli aloite, että Krimin statuksesta olisi viidentoista vuoden konsultointiprosessi. Se  riippuisi täysin tulitauon pysyvyydestä, Sinikukka Saari sanoo. 

Saaren mukaan Krim-prosessi vaikuttaa uudelta ja todella mielenkiintoiselta kompromissiehdotukselta.

– Se mikä ehdotuksessa on merkittävää on, että se itsessään on jonkinlainen turvatakuu. Prosessi lakkaisi, mikäli Venäjä käyttäisi asevoimiansa Ukrainaa vastaan.

Sinikukka Saari sanoo, että on vielä liian aikaista keskustella esityksen yksityiskohdista. Kyse on vasta alustavasta ehdotuksesta.

Tässä on sovun avain Ukrainan sodan rauhanneuvotteluissa 4:29
Rauhanneuvotteluissa on otettu edistysaskeleita.

Lue myös:

    Uusimmat