Ulkoministeri Valtonen: Suomi seuraa tarkasti Venäjän ja Viron rajatilannetta – "Jälleen yksi epäystävällinen teko"

Suomen ulkoministeri Elina Valtosen (kok.) mukaan Venäjä on tehnyt jälleen yhden epäystävällisen toimen, jonka tarkoitus on hämmentää.

Eilen Venäjän rajavartioston kerrottiin poistaneen aamuyöllä Narvajoesta Viron vesiltä väylää merkitseviä poijuja. 

Ulkoministeri Valtosen mukaan Suomi seuraa tarkasti tilannetta.

– Venäjän teko rajajoella on jälleen yksi epäystävällinen teko, jonka tarkoitus on hämmentää, Valtonen kirjoittaa viestipalvelu X:ssä.

Valtonen toteaa viestissään Suomen olevan Viron läheinen ystävä ja liittolainen. Viestiin on merkitty Viron ulkoministeri Margus Tsahkna.

Tsahkna kirjoitti perjantaiaamuna Viron olen läheisessä yhteydessä liittolaisiinsa ja yhteiskumppaneihinsa vastatakseen Venäjän "haitallisiin toimiin ympäri Eurooppaa".

– Vastauksemme pysyy rauhallisena ja selväjärkisenä, Tsahkna kirjoittaa viestipalvelu X:ssä.

Viro kutsuu tänään Venäjän asiainhoitajan puhutteluun. 

Venäjän poistamien poijujen tarkoitus on ohjata laivaliikennettä ja helpottaa navigointia.Viron viranomaiset vaativat nyt Venäjältä selvitystä poijujen poistamisesta.

– Ennen Ukrainan sodan alkua poijujen asentaminen sujui pitkälti yhteisymmärryksessä. Vuodesta 2023 alkaen Venäjä ei ole hyväksynyt Viron kantaa pojujen sijainnista, PPA:n itäisen prefektuurin rajavartiotoimiston johtaja Eerik Purgel kertoo.

Viron pääministeri Kaja Kallas kertoi hallituksen tiedotustilaisuudessa, että tapausta selvitetään tarvittaessa liittolaisten kanssa.

– Näemme laajemman kuvion Venäjän toimissa, joilla yritetään kylvää ahdistusta, Kallas kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat