Rekka törmäsi kesäyönä tien laidassa olleisiin ihmisiin Luumäellä, nainen ja mies kuolivat – oikeus hylkäsi useimmat syytteet

Etelä-Karjalan käräjäoikeus on hylännyt suurimman osan syytteistä Luumäellä kesällä 2019 sattuneesta auto-onnettomuudesta, jossa kuoli kaksi ihmistä. 

Onnettomuus tapahtui yöllä heinäkuun lopulla valaisemattomalla moottoritiellä. Rekka törmäsi ihmisiin, jotka olivat poistuneet tien laitaan pysähtyneestä henkilöautosta.

Matkustajat olivat riidelleet henkilöautossa

Henkilöautossa matkusti kaksi naista ja kaksi miestä. Auton sisällä oli ilmeisesti tullut riitaa, ja autoa kuljettanut nainen pysäköi auton osittain ajoradalle ja osin tien sivuun. Miehet ja toinen naisista menivät ulos, ja kuljettaja jäi autoon.

Syyttäjä vaati toiselle miehistä rangaistusta törkeästä kuolemantuottamuksesta. Syytteen mukaan mies töni toista miestä ajoradalle ja esti tämän pääsyn takaisin pientareelle. Ohi ajanut autoilija kertoi nähneensä kaksikon ”nyrkit pystyssä”.

Syytetty kiisti riidan ja tönimisen. Myös käräjäoikeus katsoi, ettei uhrin estämisestä ollut näyttöä. Syytetty ei oikeuden mukaan pakottanut uhria ulos autosta, ja koska ulkona olo kesti useita minuutteja, tällä olisi ollut mahdollisuus poistua auton toiselle puolelle.

– (Uhrilla) olisi näin päättäessään ollut objektiivisesti arvioiden mahdollisuus poistua ajoradalta ainakin pysäköidyn ajoneuvon etupuolelta, mutta hän ei ole näin tehnyt, tuomiossa sanotaan.

Henkilöauton ja sen ulkopuolella olleiden ihmisten ohi ajoi autoja, jotka onnistuivat väistämään. Ohittanut rekka kuitenkin törmäsi auton takaosaan ja kolmikkoon. Syytetty mies loukkaantui, ja toinen mies ja nainen kuolivat.

Vähäisemmistä rikoksista ei rangaistuksia

Oikeus hylkäsi onnettomuudessa loukkaantuneen miehen syytteen törkeästä kuolemantuottamuksesta samoin kuin rekkakuskin syytteet kahdesta kuolemantuottamuksesta ja yhdestä vammantuottamuksesta.

Loukkaantunut mies tuomittiin liikennerikkomuksesta ja autossa ollut nainen liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Heidät jätettiin kuitenkin tuomitsematta rangaistukseen sillä perusteella, että heidän läheisensä kuolivat onnettomuudessa.

Rekkakuski ajoi pientä ylinopeutta

Rekkaa kuljettanut mies tuomittiin liikennerikkomuksesta, mutta häntäkään ei tuomittu rangaistukseen.

Rikoksen syyksi lukeminen perustui siihen, että hän ajoi 80 kilometrin rajoitusalueella 85 kilometrin tuntivauhdilla. Oikeuden mukaan sillä ei ole toimivaltaa määrätä seuraamuksia näin vähäisestä ylinopeudesta. 

Lue myös:

    Uusimmat