Rehuraisio kannattaa tiukempaa rehuvalvontaa

Rehuraisio kannattaa rehuntuotannon valvonnan tiukentamista. Viestintäpäällikkö Heidi Hirvosen mukaan yhtiö pitää tärkeänä, että koko ketjua maahantuonnista tehtaalle ja aina tilalle saakka valvottaisiin tarkemmin.

Rehuraisio myös puolustautuu Maaseudun Tulevaisuudessa esitettyjä väitteitä kohtaan. Lehdessä osastopäällikkö Matti Aho maa- ja metsätalousministeriöstä toteaa yhtiön syyllistyneen virheisiin ja epäonnistuneen monin tavoin.

- Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan Rehuraision toiminnassa ei ole nyt eikä aikaisempina vuosina todettu virheitä eikä laiminlyöntejä, toteaa Hirvonen.

Maaseudun Tulevaisuuden mukaan Rehuraision tehtaalla on pesinyt salmonellakanta jo vuosia. Hirvonen muistuttaa, että yhtiön omavalvonnassa tehdyt löydökset on tehty ns. ympäristönäytteistä.

- Ympäristönäyte otetaan tehtaan piha-alueelta ja rakennuksista, ei tuotantolinjoilta. Tuoreessa Tennessee-epidemiassa salmonellaa oli ensimmäistä kertaa tuotantolinjassa ja tuottessa, Hirvonen selventää.

Viime vuonna Rehuraisiolla otettiin yhteensä 3500 salmonellanäytettä. Näistä 1500 oli ympäristönäytteitä, joista muutamasta tehtiin positiivinen löydös.

Hirvosen mukaan positiivisesta näytteestä menee heti tieto viranomaiselle. Sen jälkeen tehdään tarvittavat puhdistukset ja tarkastukset.

- Positiivisia ympäristönäytteitä on todennäköisesti kaikilla rehunvalmistajilla, Hirvonen arvioi.

Suurin riski tuontiraaka-aineessa

Hirvosen mukaan suurin salmonellariski rehuketjussa liittyy tuontiraaka-aineisiin ja ennen kaikkea soijarouheeseen. Raaka-aineen valvonta on pääasiallisesti viranomaisten käsissä.

- Mitään tuontiraaka-aine-eriä ei oteta edes tehdasalueelle ennen kuin ne on todettu puhtaiksi. Tarkastuksen tekee viranomainen. Toki teemme myös omavalvontaa, joka tukee viranomaisten työtä kaikissa vaiheissa.

Säädösten mukaan viranomaiset ottavat raaka-aine-erästä vain yhden näytteen jokaista 50 000 kiloa kohti.

- On siis kysymys siitä, mihin näytteenottajan kaira osuus. Tämän takia omavalvonta on tärkeää, Hirvonen sanoo.

Rehuraisio julkisti tänään tuotantoaan koskevat Eviran ja sen edeltäjän KTTK:n tarkastuslausunnot vuosilta 2001-2008. Hirvosen mielestä näin voisivat tehdä muutkin rehunvalmistajat.

- Kannatamme sitä, että koko rehu- ja ruokaketju olisi mahdollisimman avoin. Jos se Suomen salmonellavapauden edistämiseksi on tarpeen, olemme sitä mieltä, että näin voisi tehdä. Jokainen valmistaja tietysti harkitsee asian itse.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat