Rehtori Agneta musertui suuren työtaakan alle: "En päässyt enää sängystä ylös" – monilla rehtoreilla riski uupua

Tuore tutkimus pureutuu rehtorien arkeen – Agneta uupui, ja kertoo nyt miksi 3:47
Agneta kertoo MTV Uutiset Livelle, miksi uupui ja miten nousi taas takaisin elämään.

Yli puolet suomalaisista rehtoreista (55,4 prosenttia) on innostuneita työstään, kertoo Suomen Rehtorit ry:n rehtoribarometri. He kokevat työnsä merkitykselliseksi ja saavat siinä jatkuvasti uusia haasteita sekä mahdollisuuksia kehittyä.

Tutkimus osoittaa myös, että monet rehtoreista ovat uupuneita (11,5 prosenttia) tai heillä on selvä uupumisriski (33,4, prosenttia).

Espoon Lagstads skolanin rehtori Agneta Torsell vahvistaa, että rehtorien arki on muuttunut merkittävästi vuosien aikana, samaten työmäärä on kasvanut.

– Meillä esimerkiksi paljon enemmän lapsia, jotka voivat huonosti fyysisesti tai psyykkisesti.

Myös koululaisten vanhemmat ovat entistä vaativampia, mikä osaltaan kasaa rehtorien painetta entisestään. 

– Ymmärrän vanhempia, sillä kaikki haluavat omalle lapselleen parasta. Yksittäisiä lapsia ei voi kuitenkaan nostaa ylitse muiden, Torsell muistuttaa.

Uupumus pysäytti

Torsell uupui työssään kahdeksan vuotta sitten. Tilanteeseen johti suuri työmäärä ja ylhäältä saadun tuen vähäisyys.

–  Se ilmeni oikeastaan siinä, että huomasin olevani hyvin väsynyt, mutta tein vain töitä hammasta purren. Sitten yhtenä aamuna en vain pystynyt nousemaan sängystä.

Torsellin toipuminen kesti vuoden verran, apua hän sai terapiasta. Hän ymmärsi, että on olemassa myös työn ulkopuolista elämää. Lisäksi Torsell oppi sanomaan "ei", mikä oli merkittävä asia jaksamisen kannalta. Sittemmin Torsellin työolosuhteet ovat parantuneet.

Torsellin mukaan yksi tehokas tapa tukea työkavereiden jaksamista, on kysyä miten he voivat.

– Olen ainakin itse oppinut tekemään sitä.

Suomen Rehtorit Ry:n käynnistämä rehtoribarometri on osa kansainvälistä Principal Health and Wellbeing -tutkimushanketta.

Lue myös:

    Uusimmat