Rehn: Supo rikkonut perustuslakia Rusi-tutkinnassa

Professori Olli Rehn on lähestynyt eräitä eduskunnan valiokuntia muistiolla, jossa hän väittää Supon ja muiden viranomaisten rikkoneen perustuslakia ja esitutkintalakia professori Alpo Rusia koskevien vakoiluepäilyjen tutkinnassa.

Professori Olli Rehnin mielestä Supo on rikkonut lakeja professori Alpo Rusin vakoilurpäilyjen tutkinnassa.

Professori Olli Rehn syyttää suojelupoliisia ja muita viranomaisia esitutkintalain ja perustuslain rikkomisesta professori Alpo Rusin vakoiluepäilyjen tutkinnassa. Rehn on jakanut asiaa koskevan muistion eduskunnan perustuslakivaliokunnan ja ulkoasiainvaliokunnan jäsenille.

STT:n haltuunsa saamassa muistiossa Rehn väittää muun muassa, että Alpo Rusi on saatettu aiheettomasti epäluulon alaiseksi ilman, että syyllisyydestä on näyttöä ja että hänelle on aiheutettu tarpeettomasti vahinkoa ja haittaa.

"Aiheetonta viivyttelyä"

Muistiossa Rehn huomauttaa, että esitutkintalain kuudennen pykälän mukaan "esitutkinta on toimitettava ilman aiheetonta viivytystä". Rehn katsoo, että "esitutkinta on käynnistynyt viimeistään tämän vuoden alussa päätellen siitä, että suojelupoliisi aikoi valistaa valtiojohtoa ja eräitä muita tahoja alkuvuodesta 2002 professori Alpo Rusiin liitetyistä vakoiluepäilyistä vuosina 1969-76". Rehnin mukaan Rusi itse sai kuitenkin tietää suojelupoliisilta asiasta vasta neljä kuukautta myöhemmin, kun häneen otettiin yhteyttä toukokuun 12. päivän iltana ja kuulusteltiin seuraavan päivän aamusta lähtien.

- Jos Supolla on ollut niin paljon näyttöä jo alkuvuodesta, että se on mielestään voinut informoida valtiojohtoa ja eräitä muita poliittisen eliitin jäseniä Alpo Rusin oletetusta syyllisyydestä, on sen jälkeen lähes vuoden kestänyttä esitutkintaa kiistattomasti pidettävä aiheettomana viivytyksenä ja esitutkintalain kuudennen pykälän rikkomuksena, Rehn katsoo.

Rehnin muistion mukaan "Alpo Rusin kuulustelua voidaan luonnehtia yritykseksi murtaa asianomaisen tahdonlujuus ja henkinen kestävyys heti alkuunsa".

-Ensimmäisessä kuulustelussa 13.5. häntä uhattiin elinkautisella vankeudella, ellei hän tunnusta törkeää vakoilua vuosina 1969-76 niiden 88 asiakirjan osalta, jotka peitenimi XV/11/69 oli oletettavasti toimittanut DDR:n ulkomaantiedustelulle HVA:lle; jos Rusi tunnustaisi, hän selviäisi 4 vuoden vankeudella, Rehn kirjoittaa.

Puhekielto kyseenalainen

Rehnin tulkinnan mukaan Rusille ja hänen perheelleen on myös esitutkintalain kahdeksannen pykälän vastaisesti aiheutettu tarpeettomasti vahinkoa ja haittaa. Tätä hän perustelee mm. sillä että Rusin oikeuksia rajoitettiin määräämällä hänelle 24. toukokuuta puhekielto kolmeksi kuukaudeksi. Kiellon rikkomisesta olisi seurannut kuuden kuukauden vankeus. Rehnin mielestä puhekiellon asiallinen ja oikeudellinen peruste on "enemmän kuin kyseenalainen, onhan kyse 30 vuotta sitten tehdyksi oletetusta vakoilusta 13 vuotta sitten romahtaneelle valtiolle".

Rehnin huomauttaa muistiossaan, että keskustan silloinen puheenjohtaja, kansanedustaja Esko Aho on kertonut, että häneen otettiin toukokuun alussa yhteyttä "viranomaistaholta" ja pyydettiin olemaan yhteydessä Alpo Rusiin.

-Aho soitti Rusille 6.6. ja kehotti tätä vetäytymään kansanedustajaehdokkuudesta. Rusi ei suostunut puhumaan asiasta mitään Ahon kanssa. Se, että Ahoa on pyydetty soittamaan Rusille, aiheutti Rusille riskin rikkoa viranomaisten itsensä määräämää puhekieltoa, josta on säädetty 6 kuukauden vankeusrangaistus, Rehn kirjoittaa.

Rehnin mukaan "Aho lupasi Rusille 6.6. olla kertomatta puhelusta koskaan kenellekään, minkä lupauksen hän siis rikkoi 10.09.02 puhuttuaan asiasta Iltalehden toimittajalle".

Vahinkoa ja haittaa


Rehn huomauttaa, että esitutkintalain mukaan "esitutkinnasta on tiedotettava siten, ettei ketään aiheettomasti saateta epäluulon alaiseksi ja ettei kenellekään tarpeettomasti aiheuteta vahinkoa ja haittaa". Rehnin mukaan suojelupoliisi on valistanut valtiojohtoa ja muita vaikuttajatahoja tavalla, joka ilmeisen tarkoituksellisesti johti epäilyn vuotamiseen Yleisradiolle 10. syyskuuta.

Vuodoista on seurannut kuukausien mittainen suojelupoliisin päällikön ja vastavakoilupäällikön sekä sisäministeri Ville Itälän lausunnoillaan ja toimillaan aiheuttama sekamelska, Rehn katsoo.

Muistionsa alkuun ja loppuun Rehn on liittänyt perustuslain määräyksiä viranomaisten valvonnasta. Perustuslakivaliokunnan ja ulkoasiainvaliokunnan lisäksi Rehn on lähettänyt muistionsa tiedoksi oikeuskansleri Paavo Nikulalle, eduskunnan oikeusasiamiehelle Riitta-Leena Pauniolle ja valtionsyyttäjä
Jarmo Rautakoskelle.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat