Mainos

Rehn: Bosniaa ei saa unohtaa

YK:n tehtävät Bosniassa vastikään päättänyt Elisabeth Rehn toivoo lämpimästi, että kuun lopuksi pidettäväksi suunniteltu Balkanin vakaushuippukokous toteutuu. Rehn päätti erityislähettiläskautensa viime viikolla. Hän kertoi tunnelmistaan ja kokemuksistaan tänä aamuna Helsingissä pitämässään lehdistötilaisuudessa.

Tuleva kokous Sarajevossa kestänee vain kolmisen tuntia. Siksi Rehn ei uskokaan, että siellä pystyttäisiin esittämään mitään suuria viisauksia. Ilmiönä se on kuitenkin tärkeä.
-Vakaus Balkanilla on kaikkein tärkeintä, hän korosti. Kokous ei saisi hänen mielestään kaatua rahoitusongelmiin. Samassa yhteydessä hän muistutti, että Montenegro voi olla seuraava mahdollinen räjähdyspiste.

Rehnille on viime vuosien kuluessa kertynyt runsaasti kokemuksia ja näkemyksiä Balkanin tilanteesta. Hän antaa selontekonsa puolitoista vuotta kestäneen erityislähettiläskautensa tuloksista ensi torstaina YK:n turvallisuusneuvostolle.
Rehn aikoo korostaa turvallisuusneuvostolle, ettei Kosovossa saisi tehdä samoja virheitä kuin Bosniassa. Tällä hän viittaa etenkin siihen, että toimivaltakysymykset eri kansainvälisten järjestöjen kesken vaikeuttivat töitä. Virhe oli hänen mielestään myös se, että kansainväliset järjestöt veivät liikaa päätösvaltaa paikallisilta.

Hänen mielestään selkeintä olisi, että Kosovossa olisi yksi pomo, joka olisi kaikkien yläpuolella. Hän koordinoisi Etyjin, EU:n, UNHCR:n ja poliisihallinnon toimia. KFOR-joukot olisivat erillään. Jos jossain, niin Bosniassa olisi tarvittu hänen mielestään koordinointia.
(MTV3-STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.