Kovia kysymyksiä Max Verstappenista – kohupomo Christian Hornerilta erikoinen vuodatus

F1-kauden toistaiseksi puhuttaneimman kohun keskiössä oleva Red Bullin tallipäällikkö Christian Horner teki lauantaina ajetun Saudi-Arabian GP:n jälkeen kaikkensa ollakseen vastaamatta Sky Sports -toimittaja Simon Lazenbyn kysyessä kovia kysymyksiä Max Verstappenin viimeaikaisista sanomisista ja tekemisistä.

Mediassa esillä olleiden tietojen valossa Red Bullin F1-tallin ympärillä vellova kohu on peruja emoyhtiön sisällä käytävästä valtataistelusta, joka alkoi loppuvuodesta 2022, kun yhtiön toinen perustaja Dietrich Mateschitz kuoli.

Myös tallin kerrotaan jakautuneen kahteen leiriin. Tallipäällikkö Hornerin on tulkittu olevan 51 prosenttia emoyhtiöstä omistavien thaimaalaisten suosiossa, neuvonantaja Helmut Markon ja maailmanmestari Max Verstappenin puolestaan 49 prosenttia omistavan Mark Mateschitzin ympärille keskittyneen itävaltalaisosaston suosiossa.

Verstappenin ajettua lauantaina Saudi-Arabiassa jo yhdeksännen peräkkäisen voittonsa Hornerin kanssa käyty keskustelu Sky Sportsin kameroiden edessä siirtyi nopeasti radalta kabinetteihin.

– Christian, minun on pakko kysyä, onko tässä menossa taistelu siitä, kuka tallia johtaa omistajatasolla, Simon Lazenby aloitti.

Ei. Tähän asiaan liittyen on keksitty kaikenlaista. Olemme tiimi. Kukaan ei ole tiimiä suurempi. Tämä tiimi koostuu kaikkineen yli 1 400 ihmisestä. Jokaisella heistä on oma roolinsa, ja tämä pätee ihan pohjalta ihan huipulle. Mikäli nämä kaikki ihmiset eivät tee työtään, emme saavuta tällaisia tuloksia, Horner kommentoi.

Tämän jälkeen haastattelu meni mielenkiintoiseksi. Hornerilta kysyttiin mielipidettä siihen, että Verstappen antoi perjantaina julkisen tukensa neuvonantaja Markolle. Viikko sitten Bahrainissa Verstappen ei vastaavassa tilanteessa ollut lainkaan yhtä ehdoton Hornerin suuntaan.

– Käytännössä Max sanoi, että jos Marko lähtee, minäkin lähden, Lazenby alusti.

Horner ei vastannut kysymykseen, ja hän muutenkin korosti Verstappenin ansioiden sijaan jatkuvasti "tiimin" merkitystä tämän menestykseen. Horner käytti kyseistä sanaa viidessä vastauksessa kaikkiaan 20 kertaa.

– Max on tärkeä ja arvokas osa tiimiä. Hän on upea kuljettaja, mutta jokaisella on tässä tiimissä roolinsa. Olemme tiimi. Kukaan yksilö ei ole tiimiä suurempi, ja tämä on ainoa tapa saavuttaa tällaisia tuloksia.

– Tänään tuli Maxin uran sadas palkintosija, jotka kaikki ovat tulleet Red Bullin autolla. Se oli hänen 56. voittonsa, ja me nousimme Williamsin edelle 115 voitolla jo 20. kaudellamme. Meillä on uskomattoman vahva tiimi, jossa on vahvuutta ja syvyyttä ja joka saavuttaa tällaisia tuloksia.

Lazenby jatkoi kysymällä, kokeeko Horner itse saaneensa Verstappenin tuen. Varsinkin hollantilaistähden isä Jos Verstappen on kunnostautunut Hornerin kritisoijana ja lisäksi korostanut, että hänen poikansa on hyvin tietoinen hänen lausunnoistaan.

Niin on myös Horner, mutta vastausta hän ei tähänkään kysymykseen antanut.

Max on tärkeä osa tätä tiimiä. Hän on kuljettajamme, ja hän tekee mahtavaa työtä. Tallipäällikkönä ja toimitusjohtajana minä olen vastuussa tämän tiimin pyörittämisestä ja toiminnasta. Jokaisen täytyy hoitaa oma osuutensa. Max tekee omansa ja kaikki muut samoin.

Spekulaatioita on paljon, mutta tiimi on tärkein, samoin se, että keskitymme suorituskykyymme radalla. Meidän oma intressimme on saavuttaa radalla sellaista menestystä kuin tänään. Tämän taustalla on mahtavaa tiimityötä. Te ulkopuoliset näette vain pinnan, mutta kyse on niistä naisista ja miehistä, jotka tekevät työnsä kulissien takana, toimitusketjussa ja tukitoiminnoissa. He kaikki tekevät aivan naurettavan pitkää päivää. Tämä on yksi maailman suurimmista ellei jopa kaikkein suurin joukkueurheilulaji. On yhdeksän muuta tiimiä, jotka yrittävät tehdä sen, mitä me teemme. Se ei ole kovin helppoa. Se on mahdollista vain, jos tietty henki, kulttuuri ja päättäväisyys läpäisevät koko yrityksen. Kuljettajat ajavat lopputuotetta, ja he tekivät mahtavaa työtä tänään.

Hornerin mukaan Red Bullin toimintakulttuuri on kaikin tavoin kunnossa.

– Kyllä, ehdottomasti. Red Bull Racing on kaikista mahdollisista urheilujoukkueista maailman seuratuin kokonaisuus. Meillä on uskomaton tiimi ja uskomaton joukko miehiä ja naisia, jotka tekevät upeaa työtä. Ilman heitä nämä suoritukset eivät olisi mahdollisia.

Neuvonantaja Helmut Markoon aiemmin tänä viikonloppuna kohdistunut tietovuototutkinta oli Auto Motor und Sportin mukaan lähtöisin Hornerista, joka yritti päästä pitkäaikaisesta työtoveristaan eroon. Lehti kertoo myös Hornerin uskovan, että hän voisi jatkaa voittojen tiellä jopa ilman Verstappenia tai suunnittelijaguru Adrian Neweyä.

Lue myös:

    Uusimmat