RAY:lta 1,4 miljardia avustuksia

Raha-automaattiyhdistys esittää valtioneuvostolle vajaan 1,4 miljardin markan jakamista yhdeksällä eri alueella toimiville järjestöille ja yhteisöille. RAY:n pelitoiminnan liki kahden miljardin markan tuotosta tuetaan lisäksi sotainvalidien ja veteraanien kuntoutusta yli 500 miljoonalla markalla.

Raha-automaattivaroja esitetään jaettavaksi kansanterveyden edistämiseen, vanhustenhuoltoon, invalidihuoltoon, aistiviallisten huoltamiseen, lastensuojelun tukemiseen, lomanviettomahdollisuuksien edistämiseen, nuorisokasvatukseen, raittius- ja päihdetyöhön ja suuronnettomuuksiin varautumiseen yhteensä 1377,5 miljoonaa markkaa.

Valtion budjetin kautta RAY:n tuottoa käytetään lähinnä sotainvalidien ja veteraanien kuntoutukseen 535 miljoonaa markkaa. RAY:n pelitoiminnan tuottoa käytetään ensivuonna terveyden ja sosiaalisen hyvinvoinnin edistämiseen siten yhteensä 1912,5 miljoonaa markkaa, eli 7,7 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Valtioneuvosto päättää raha-automaattivarojen jaosta alkuvuodesta.

Kansanterveyteen suurin potti

Tänään julkistetun jakoehdotuksen mukaan kansanterveyden edistämiseen esitetään 369,2 miljoonaa markkaa eli reilua neljännestä varoista. Sosiaali- ja terveysalan yleis- ja monialajärjestöjen avustukset ovat yhteensä 98 miljoonaa. Suuria avustuksen saajia ovat Suomen Punainen Risti, Samfundet Folkhälsan, Sosiaali- ja Terveysturvan Keskusliitto, Terveyden Edistämisen Keskus sekä asunnottomille ja muille erityisryhmille asuntoja hankkiva Y-säätiö ja ylivelkaantuneiden auttamiseksi perustettu Takuu-säätiö.

Sairaus- ja potilasjärjestöistä avustusta esitetään lähes 70 järjestölle yhteensä hieman vajaat 108 miljoonaa. Kuntoutus- ja hoitopalvelut sisältävät kuntoutusta järjestäviä ja kuntoutuksen kehittämisestä vastaavia järjestöjä. Sektorin avustukset ovat yhteensä 43 miljoonaa. Mielenterveysjärjestöihin kuuluvat valtakunnallisten Mielenterveyden Keskusliiton ja Suomen Mielenterveysseuran lisäksi mielenterveysongelmaisten omat paikallisyhdistykset, omaisjärjestöt sekä ammatillisista lähtökohdista palveluita järjestäviä yhteisöjä. Ehdotetut avustukset ovat yhteensä 98 miljoonaa markkaa ja kohdistuvat edunvalvonnan lisäksi suurelta osin psykiatristen avopalveluiden kehittämiseen, työ- ja päivätoimintoihin, asumisen tukitoimintoihin ja kriisipalveluihin. Vuodesta 1993 lähtien raha-automaattiavustuksia on myönnetty pitkäaikaisen työttömyyden aiheuttamien sosiaalisten ja terveydellisten ongelmien ehkäisemiseksi myös työttömien järjestöille. Avustusta esitetään yli 70 järjestölle yhteensä 21,8 miljoonaa, pääasiassa työttömien paikallisten ja alueellisten toimintakeskusten toiminnan kehittämiseen.

Vanhustenhuollon osuus liki neljännes

Vanhustenhuollon avustukset 306,3 miljoonaa markkaa ovat 22,2 prosenttia kaikista avustuksista. Investointien, pääasiassa huonokuntoisten vanhusten palveluasuntojen rakentamishankkeiden avustukset ovat 200 miljoonaa. Uusia palveluasuntoja esitykseen sisältyy noin 700. Invalidihuollossa on yli 50 invalidi- ja kehitysvammajärjestön lisäksi parikymmentä sotainvalidien sairaskotia ylläpitävää yhteisöä. Invalidihuollon avustukset ovat yhteensä 179,9 miljoonaa eli 13,1 prosenttia. Aistivammaisten huoltoon esitetään 156,1 miljoonaa markkaa eli 11,3 prosenttia 30 kuulo- ja näkövammaisten järjestölle. Sektorin avustusmäärän näkyvä kasvu edellisvuodesta johtuu Näkövammaisten Keskusliiton Helsinkiin rakennettavan uuden toimitalon ja palvelukeskuksen perustamiseen myönnettävästä 40 miljoonan markan investointiavustuksesta.

Lastensuojelu sisältää 79 lastensuojelun, ensi- ja turvakotitoiminnan ja lasten lomatoiminnan järjestöä, joiden avustukset ovat yhteensä 130,9 miljoonaa eli 9,5 prosenttia. Lomatoiminnan 90,7 miljoonalla markalla parikymmentä valtakunnallista järjestöä toteuttaa sosiaalisin ja taloudellisin perustein valittaville kansalaisille ja perheille tuettuja lomajaksoja, joille osallistuu vuosittain noin 70000 henkeä. Päihdehuollon 90,7 miljoonan avustuksesta osansa saa noin 70 järjestöä. Nuorisokasvatukseen esitetään 52,5 miljoonaa sekä nuorisotyötä tekeville että nuorisoasuntotoimintaa harjoittaville yhteisöille.

Pelastuspalvelun 25,5 miljoonan markan avustuksen saajia on 9 ja niistä suurimmat ovat Suomen Meripelastusseura (6,4 mmk) ja kolme avustuksen piiriin hyväksyttyä lääkäri- ja pelastushelikopteria (yhteensä 14,5 mmk) Uudellamaalla, Itä-Suomessa ja Pohjois-Suomessa.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat