Ravitsemustieteilijä selittää uutuuskirjassaan, miksi dieetit eivät toimi: "Riski sille, että paino nousee takaisin entiseen, on todella suuri"

Mitä kovempaa nälkää koet laihduttamisen aikana, sitä epävarmempaa onnistumisesi on, asiantuntija muistuttaa.

Blogimaailmastakin hyvin tunnetun terveystieteiden maisteri Timo Kettusen uutuuskirjassa paneudutaan monelta kantilta kysymykseen, jota moni meistä on saattanut pohtia jo pitkään; miksi syömisestä tuli niin hankalaa? Yksi kirjan teemoista liittyy laihduttamiseen ja painonhallintaan liittyviin uskomuksiin.  

Pysyvä painonhallinta ei Kettusen mukaan tapahdu hetkessä, vaan käytännössä tulosten tulee olla pysyviä kaksi vuotta, ennen kuin voidaan puhua onnistuneesta muutoksesta.

Muutaman viikon, tai vielä muutaman kuukaudenkaan välillä tapahtuva painonmuutos ei ennusta, missä tilanteessa olla parin vuoden päässä. Kettusen mukaan, mitä enemmän ruoka aiheuttaa stressiä ja mitä kovempaa nälkää koet muutoksen aikana, sitä epävarmempaa onnistumisesi on.

– Sen sijaan tasainen ateriarytmi, aamupala, joustavuus, stressinhallinta, hyvä itsetunto ja sisäinen motivaatio ennustavat onnistunutta painonhallintaa. Normaalit positiiviset ominaisuudet, sallivuus ja rento eläminen sen sijaan mahdollistavat onnistuneen painonhallinnan, Kettunen selittää uutuuskirjassaan.

Dieetillä kuin dieetillä on mahdollista pudottaa painoa, mutta...

Yksi syy siihen miksi dieetit eivät Kettusen mukaan toimi, löytyykin niin sanotusta dieettimyöntyvyydestä, eli siitä, kuinka hyvin ruokavalioon voidaan omassa elämässä sitoutua.

– Dieetit eivät toimi, koska ihmiset lopettavat niiden noudattamisen. Se hankala pätkäpaasto ei sopinutkaan hektiseen elämäntilanteeseen tai vähähiilihydraattinen ruokavalio aiheutti huimausta.

Juuri tästä syystä puhutaan elämäntapamuutoksesta ja se tehdään hitaasti. Kun muutoksia tehdään hitaasti ja annetaan elimistön tottua niihin ja uusien tapojen muodostua kaikessa rauhassa, on sitoutuminen painonhallintaan paljon suurempaa.

– On toki mahdollista, että joku pudottaa painoa dieetillä kuin dieetillä nopeasti. Tämä ei ole väärin tehty, vaikka ruokavalio olisi kuinka valtavirrasta poikkeava, mutta tulee silti ymmärtää, että riski sille, että paino nousee takaisin entiseen, on todella suuri, Kettunen toteaa.

Lähde: Timo Kettunen, Miksi syömisestä tuli niin hankalaa? (Fitra 2017) 

***

1:29

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja