Ravintoloiden on ilmoitettava kirjallisesti naudan-, sian-, lampaan-, vuohen- ja siipikarjan lihan alkuperämaa toukokuun alusta alkaen. Merkintävaatimus on olemassa, kun aterian ainesosana käytetään tuoretta, jäähdytettyä ja jäädytettyä lihaa tai jauhelihaa, mikäli jauhelihan suolapitoisuus on alle prosentin.
Vaatimukset eivät koske aterian osana käytettyjä raakaliha- tai lihavalmisteita.
– Asetus koskee tuoretta ja jäädytettyä lihaa. Jos on lihajaloste, maustettu, marinoitu, tai jollakin tavalla valmistettu, sitä ei tarvitse ilmoittaa, MaRan varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi selventää.
Miksi tällainen rajaus?
– Asetus vaati EU:n hyväksynnän, ja EU-käsittelyssä syntyi tällainen hieman merkillinen rajanveto. Taustalla on se, että jalostetun lihan alkuperätiedot EU:ssa ovat aika heikot. Sen takia raja piirrettiin tällaiseen paikkaan.



