Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Ravintoloiden velvollisuus kertoa lihan alkuperämaa astui voimaan – nämä lihat on ilmoitettava: "Merkillinen rajanveto"

Uudet vaatimukset eivät koske aterian osana käytettyjä raakaliha- tai lihavalmisteita.
Uudet vaatimukset eivät koske aterian osana käytettyjä raakaliha- tai lihavalmisteita.
Julkaistu 01.05.2019 22:25
Toimittajan kuva

Joonas Lepistö

joonas.lepisto@mtv.fi

LepistoJoonas

Ravintoloiden on ilmoitettava kirjallisesti naudan-, sian-, lampaan-, vuohen- ja siipikarjan lihan alkuperämaa toukokuun alusta alkaen. Merkintävaatimus on olemassa, kun aterian ainesosana käytetään tuoretta, jäähdytettyä ja jäädytettyä lihaa tai jauhelihaa, mikäli jauhelihan suolapitoisuus on alle prosentin.

Vaatimukset eivät koske aterian osana käytettyjä raakaliha- tai lihavalmisteita.

– Asetus koskee tuoretta ja jäädytettyä lihaa. Jos on lihajaloste, maustettu, marinoitu, tai jollakin tavalla valmistettu, sitä ei tarvitse ilmoittaa, MaRan varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi selventää.

Miksi tällainen rajaus?

– Asetus vaati EU:n hyväksynnän, ja EU-käsittelyssä syntyi tällainen hieman merkillinen rajanveto. Taustalla on se, että jalostetun lihan alkuperätiedot EU:ssa ovat aika heikot. Sen takia raja piirrettiin tällaiseen paikkaan.

Ravintola-asiakas
Andre Ilumäe nautti lounasporsasta ravintola Sea horsessa Helsingissä.

Pikaruokaravintolat paitsiossa

Esimerkiksi hampurilaisia ilmoitusvelvollisuus ei koske.

– Pitsaa, kebabia ja hampurilaista ei tarvitse ilmoittaa, sillä niissä käytetään jalostettua lihaa valmistuksessa, Aittoniemi kertoo. 

Ravintolaedunvalvoja antaa asetukselle sekä risuja että ruusuja.

– Onhan se tietenkin hyvä asia, että kuluttaja saa tiedon alkuperästä. Se on se paras asia. Huonoa on se, että kuluttajan on aika mahdoton tietää, missä muodossa liha ravintolaan tulee ja  ilmoitusvelvollisuuden ratkaisee se, onko liha tuoretta vai onko sitä jalostettu, Aittoniemi arvioi. 

sea horse lihan alkuperämaaTällä tavalla ilmoitusvelvollisuus hoituu ravintola Sea horsessa.

Merkintänä "Useat EU-maat"

Jatkossa voimme nähdä jänniäkin merkintöjä – esimerkkinä merkintä "useat EU-maat".

– Ravintola ilmoittaa sen tiedon, minkä saa, ja ihan yleinen EU:ssa voi olla "useat EU-maat". Se voi tulla vaikka siitä, että valmistusprosessin aikana lihan alkuperä on vaihtunut eikä olla ihan varmoja siitä, missä pakkauksessa on mistäkin tullutta lihaa. Sitten se ilmoitetaan näin.

Alkuperä on ilmoitettava:

– Tuore, jäähdytetty ja jäädytetty täysliha. Myös valmiiksi leikattu täysliha, kuten pihvi tai suikaleet.

– Jauheliha ja jauhelihatanko, jos ne sisältävät suolaa alle yhden prosentin.

– Itse tuoreesta lihasta valmistetut liemet, kuten kastikepohjat.

Alkuperää ei tarvitse ilmoittaa:

– Liha- ja raakalihavalmisteet, kuten kypsennetty tai marinoitu liha ja valmiiksi maustetut pihvit.

– Jauheliha ja jauhelihatanko, jos se sisältää yli prosentin suolaa.

– Poronliha ja monet riistalajit, kuten villisika.

Lisää aiheesta:

Kauppojen lihapaketteihin muutosNyt tarkkana, jos ostat ravintolasta liha-annoksen Salaattiraivo puhkesi: S- ja K-kaupat markkinoivat espanjalaista salaattia suomalaisena, koska se on "Suomessa pestyä" Uusi EU-säädös myllää pakkausmerkinnät huhtikuun alusta alkaen – kuluttajille luvassa tarkempaa tietoa elintarvikkeiden alkuperästä Pouttu ei saa enää käyttää tuotteistaan nimeä ”kasviliha” – toimitusjohtaja pöyristyi: "Tarkoittaa meille 500 000 euron vahinkoja"Tallink Silja lupaa lähiruokaa, mutta kuva noutopöydän lihojen tuontimaista kummastuttaa – näin yhtiö selittää hankintojaan
RuokaLihaRavintolatEUKotimaa

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 06:39
    Henri Alén

    Tätä Henri Alén ei missään nimessä nyt ostaisi ruokakaupasta

  • Eilen16:46
    Ravintolat

    Yksi uunitemppu ja arkinen raaka-aine muuttuu herkuksi – Henri Alén paljastaa kikan

  • Eilen08:21
    Juusto

    Mozzarellaa vai burrataa? Tässä juustojen erot

  • ke16:07
    Turvallisuus

    Tätä ruokaa saa syödä vain 2 grammaa päivässä

  • ke11:05
    Suklaa

    Tunnettujen liköörikonvehtien valmistus lopetettu yllättäen: "Pitääkö juuri ennen joulua...?"